Banka Rusije je postala treća centralna banka koja je ove godine bila žrtva hakerskog napada, izgubivši pri tome 31 milion dolara, odnosno 2 milijarde rubalja.

Korespondentski bankovni račun, poznat kao Vostro račun, kreiran je od strane banaka i namenjen je za poravnanje transakcija u ime klijenata ili partnerskih finansijskih institucija. U najvećem broju slučajeva, na tim računima se drže sredstva velikih investitora.

Nemogućnost sprečavanja napada

Direktorka Banke Rusije, Ekaterina Gelbova rekla je za Wall Street Journal da ova institucija tek treba da utvrdi na koji način su sredstva ukradena.

Iako je centralna banka angažovala značajnu radnu snagu i kapital kako bi popravila slabosti unutar sistema, ipak nije uspela da identifikuje detalje napada. Artem Sučev, šef odeljenja za bezbednost i zaštitu podataka, izjavio je da je banka uspela da spreči nestanak dodatnih 3 milijarde rubalja.

U februaru, Centralna banka Bangladeša je u hakerskom napadu izgubila 81 milion dolara. Nekoliko meseci kasnije, banka nije uspela da locira novac, a jedini trag koji je otkriven je bilo to da je novac prebačen na Filipine.

Bitkoin kao finansijska zaštita

Kako hakeri i sajber-kriminalci razvijaju sve sofisticiranije i inteligentnije softvere kako bi iskoristli slabosti bankovnih sistema, značaj bezbednosti finansijskih mreža i platformi postaje glavni prioritet za većinu pružaoca finansijskih usluga.

Ukoliko centralne banke nastave da demostriraju mane i slabosti svojih sistema i nemogućnost da se odbrane od hakerskih napada, korisnici će se adaptirati i prebaciti na enkriptovane i sigurne mreže digitalnih valuta, poput bitkoina.