Senat u Hamburgu je predstavio prvi sveobuhvatni izveštaj o razvoju blokčein aktivnosti u gradu. 

Hamburški Senat očekuje da će se uloga blokčeina povećati u narednim godinama

U zvaničnom saopštenju od 23. jula, Hamburške vlasti su navele da je u gradu aktivno nekoliko pilot inicijativa za blokčein, jer Senat očekuje da će uloga blokčein tehnologije porasti u narednim godinama.

Senator Majkl Vesthagmen je naglasio da se grad Hamburg oslanja na realnu snagu blokčeina, dok se drugi gradovi pozicioniraju kao mesto za razvoj finansijskih instrumenata koji rade na blokčeinu u sivim oblastima regulative. Vesthagmen je pojasnio da grad namerava da pruži istinsku vrednost blokčein projektima uvođenjem stvarnih povećanja efikasnosti i većeg nivoa sigurnosti.

Hamburg je učestvovao u nekoliko DLT projekata, uključujući Enerchain, HanseBloc i SAMPL.

Kao takav, Senat je naveo neke blokčein projekte koji su do danas primenjeni i razvijeni u gradu. U maju 2019. godine, Hamburg je zvanično lansirao platformu za trgovanje energijom Enerchain koja je bazirana na blokčeinu nakon dve godine razvoja i testiranja, navodi se u izveštaju. Ostale inicijative uključuju projekat HanseBloc, koji namerava da poboljša efikasnost logistike digitalizacijom otpremnih dokumenata zasnovanih na blokčeinu.

Prema navodima iz izveštaja, Hamburg je takođe bio uključen u projekat Secure Additive Manufacturing Platform (SAMPL) platforme, koji ima za cilj da primeni blokčein tehnologiju kako bi obezbedio rešenje za zaštitu autorskih prava i proizvodnju aditiva i 3D štampanje. Prema zvaničnoj veb stranici, SAMPL je pokrenut 2016. godine, a očekuje se da će biti gotov u oktobru 2019. godine.

Predstojeća blokčein konferencija u Hamburgu

U saopštenju, uprava je napomenula da će Hamburg biti domaćin tri glavne blokčein konferencije ove godine u okviru svoje inicijative Blockchain Summer Hamburg, uključujući događaje poput Distribute, Blockchance Conference Hamburg 2019 i moinBlockchain konferencije.

Nedavno je suosnivač Itirijuma Džozef Lubin nazvao Berlin “najvažnijim gradom u blokečin kosmosu”, dodajući da vlada mora da uspostavi više programa za promociju tehnologije.