Intervjuisali smo Tejlora Geringa, jednog od suosnivača Ethereum Fondacije. Takođe, bio je  i član odbora direktora Ethereum fondacije, a trenutno radi kao blockchain konsultant.

CT: Zašto Ethereum?

Tejlor Gering: Ime Ethereum je proizašlo iz igrice WoW (World Of Warcraft). U igrici, postoji zona Netherstorm sa nekoliko referenci na Ethereum.

CT: Šta mislite o hard fork-u kao rešenju za DAO incident? Da li smo danas sigurniji?

TG: Po mom mišljenju, primarno pitanje koje moramo postaviti je – da li ovo pomaže dostizanju šireg usvanja?

Marketing i brendiranje imaju veću ulogu nego što tehnolozi žele da priznaju. Ali, na kraju krajeva, moramo da privučemo pažnju šire javnosti.

Pošto Ethereum zajednica ceo događaj dobro “hendluje“, smatram da će hard fork učiniti mrežu otpornijom.

CT: Kako ste se vi uključili u Ethereum?

TG: Bio sam na odmoru 2012-e nakon rada u velikim korporacijama. Tražio sam nešto drugačije na čemu bi radio i otkrio sam bitkoin.

Nije mi mnogo trebalo da se upustim u nepoznato, a tokom tog procesa upoznao sam Vendel Dejvisa, osnivača Hive wallet-a. On me je nagovorio da prisustvujem Darkwallet event-u u Milanu.

Tamo sam upoznao Amir Taki, Piter Toda, Mihai Alisi i mnoge druge iz oblasti bitkoin-a. Pričali smo o stvarima koje bii učinile kriptovalute lakšim za korišćenje.

Po povratku u Čikago, ostao sam u kontaktu sa Mihai koja me je povezala sa Vitalikom Buterinom.

CT: Da li javnost shvata šta je Ethereum i pametni ugovori?

TG: Verujem da veliki nesporazuma oko pametnih ugovora je zbog pogrešnog naziva. U pitanju su programi na blockchain-u. Ti programi se mogu kodirati da rade bilo šta, ali imaju dodatu pogodnost digitalne jedinstvenosti bez SPoF (Single Point of Faiure)

CT: Kakva budućnost čeka Ethereum? Da li će u jednom trenutku zameniti bitkoin?

TG: Ljudi tek shvataju mogućnosti blockchain-a.

Ni jedna tehnologija, ni bitkoin ni Ethereum nema zagarantovan uspeh, iako ja zaista mislim da bitkoin gubi bitku u nekim segmentima plaćanja i slanja novca.