Poljske vlasti uhapsile su Ivana Manuela Molina Lia, predsednika kontroverznog procesora plaćanja iz Paname Crypto Capital vezanog za Bitfinex i druge velike berze kriptovaluta.

Prema izveštaju lokalne novine wPolityce objavljenom 24. oktobra, on se sumnjiči za pranje novca i umešanost u međunarodni kartel narkotika.

Pranje novca narko kartela

Prema tom članku, Molina Li je pritvoren na osnovu evropskog naloga za hapšenje koji je izdalo tužilaštvo u Vroclavu. Navodno je njegovo hapšenje povezano sa 350 miliona dolara koje je prethodno zaplenilo poljsko Ministarstvo pravde.

Navodi se da su ta oduzeta sredstva pripadala Crypto SP. Z O.O. (lokalna firma koja je navodno povezana sa Crypto Capital-om), a hapšenje Moline Lia "odnosilo se na pranje novca [za] kolumbijske narko kartele putem berzi kriptovaluta", navodi se u izveštaju.

Kako prenosi Decrypt, nekoliko drugih velikih kripto kompanija i berzi - uključujući Binance, Kraken i BitMEX - takođe su koristili usluge Crypto Capital-a u prošlosti.

Više od 850 miliona dolara Bitfinex-ovih sredstava je nedostupno

Kako je Cointelegraph izvestio 21. oktobra, iFinex, matična kompanija kripto berze Bitfinex, je podnela zahtev kako bi povratila pristup preko 850 miliona dolara u fondovima vezanim za Crypto Capital.

Zahtev se odnosi na navodno nepristupačna sredstva koja se nalaze na bankovnim računima u Poljskoj, Portugalu, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama.

Glavni finansijski direktor Bitfinex-a Đankarlo Devasini objasnio je da mu je Ravid Josef, čovek povezan sa platnim procesorom Crypto Capital, pružio razna dokumenta koja otkrivaju da je firma prenela sredstva Bitfinex-ovih klijenata u više banaka u Evropi i SAD-u.

Dana 25. aprila, kancelarija generalnog tužioca u Njujorku tvrdila je da je Bitfinex izgubio 850 miliona dolara, a potom je iskoristio sredstva kompanije teter - njenog povezanog stejblokin operatora - da tajno nadoknadi nedostatak.

Akcionar Bitfinex-a Žao Dong takođe je otkrio 9. maja da je berza ugovorila milijardu dolara za IEO projekte.