Direktor najveće ruske državne banke Sberbank, Herman Gref, rekao je da još uvek ne može da zamisli da vlade "daju centralizovanu ulogu" u stvaranju fiat valuta, kao deo njegovih komentara o kriptovalutama.

Govoreći novinarima tokom međunarodne konferencije Astana Finance Days u glavnom gradu Kazahstana 4. jula, Herman Gref iz Sberbanke ponovio je svoje prethodne komentare o budućoj ulozi kriptovaluta u privredi.

"Da li vidim mogućnost globalne upotrebe kriptovaluta kao alternativu fiat novcu? Ne vidim to i ponovio sam to mnogo puta", rekao je.

"Ne mislim da je država spremna da prepusti svoju centralizovanu ulogu u emitovanju fiat valute nekim drugim decentralizovanim institucijama."

Grefove reči široko odražavaju trenutnu metamorfozu regulatornog statusa kriptovaluta unutar Rusije. Ove nedelje je rok za izglasavanje nove regulative koja postavlja kriptovalute kao posebnu klasu imovine bez statusa zakonitog sredstva plaćanja.

Sberbank je uprkos tome počela da povećava svoju kripto interakciju u pripremi nove regulisane ere, otkrivajući svoje planove za pokretanje na kriptu baziranog investicionog fonda prošlog meseca.

Nedelju dana ranije, Gref je ipak pesimističan, govoreći za Kommersant da "ne bi preporučio kupovinu kriptovaluta svima koji ne vole da igraju u kazinu".

 

Pripremio: Nikola Tasić