Andrej Kostin - šef VTB-a, druge po veličini ruske banke - je uporedio rudarenje kriptovaluta sa falsifikovanjem, prenosi TASS u ponedeljak, 4. februara.

Dok je govorio pred studentima koji su učestvovali na takmičenju edukativnog karaktera koje je organizovala ruska tehnološka korporacija Jandeks, Kostin je rekao:

“Nisam veliki fan kripto rublje. Za mene je to poput falsifikovanja. Osoba koja rudari kriptovalute je poput nekoga ko štampa novac. Za vreme prvobitne euforije, svi su mislili da sve može da se plati kriptovalutama počevši od sutra, ali se do sada to nije dogodilo.”

Kostin veruje da će u doglednoj budućnosti postojati relativno mala tržišna niša za kriptovalute, jer kako globalna finansijska industrija postaje sve transparentnija, ofšor poslovanje postepeno nestaje.

Štaviše, on smatra da ne postoji relevantan način da se reguliše kripto prostor na isti način na koji se regulišu tradicionalna tržišta. Ako kriptovalute postanu dominantne na finansijskim tržištima, to može biti opasno, zaključio je Kostin.

Međutim, predsednik odbora VTB-a, Olga Dergunova, ne deli Kostinov stav. U junu 2018. godine, Dergunova je tvrdila da je VTB potencijalno spremna za rad sa digitalnim sredstvima. Osim toga, ona je rekla da bi se u bliskoj budućnosti mogli tretirati na isti način kao i fiat.

Kako je ranije preneo Cointelegraph, potražnja za kriptovalutama u Rusiji je navodno veoma visoka, ali banke nisu u stanju da je zadovolje zbog nedostatka jasno definisanih propisa. Tokom sastanka iza zatvorenih vrata u septembru 2018. godine, nekoliko ruskih banaka, uključujući Sberbanku, Alfa banku i VTB, navodno je izrazilo interes za kripto.

Ruska kripto i blokčein regulativa, koja je prošla fazu prvog čitanja u martu 2018. godine, vraćena je na doradu. Krajem januara, predsednik gornjeg doma državnog parlamenta pozvao je zakonodavce da ubrzaju svoj rad na zakonima o digitalnoj ekonomiji.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić