Nestabilno tržište moglo bi da dovede do toga da i najsnažnije pristalice kriptovaluta počnu sumnjati u njih. Majk Novogratz, koji je planirao da lansira hedž fond od 500 miliona dolara u kriptovalutama, odložio je svoje planove i kaže da bi bitkoin mogao da se spusti do 8.000 dolara pre nego što se oporavi.

Ranija mišljenja

Majk Novogratz je bio dugoročni Bitkoin optimista. On je revidirao svoj projekat tri puta za više meseci, s obzirom na brz rast cena bitkoina. U oktobru 2017. rekao je da neće biti iznenađen ako bitkoin bude vredeo jedva 10.000 dolara do aprila 2018. godine, zato je u novembru 2017. revidirao svoj cilj, zbog predviđanja da će cena bitkoina iznositi 10.000 dolara, ali je dao i hrabro predviđanje da će bitkoin u 2018. vredeti i do 40.000 dolara.

Hedž fond je pauziran

Novogratz je ranije rekao da bi bitkoin mogao biti balon, ali iz njega je bilo novca. Planirao je da prikupi 500 miliona dolara za hedž fond koji bi ulagao u kriptovalute. Fond bi bio najveći koji se usredsredio na kriptovalutne procese i očekuje se da će početi sredinom decembra. Međutim, on je najavio da je hedž fond plan trenutno pauziran.

Govoreći za Blumberg, rekao je:

“Nisu nam se dopali tržišni uslovi i želeli smo ponovo proceniti ono što radimo. Izgledamo prilično pametno pauzirajući sve u ovom trenutku.”

Jedan od faktora koji je uticao na Novogratza je sukob interesa, ukoliko je na primer kupio bitkoin za fond i prodao bitkoin na svom ličnom računu.

“Postoji toliko mnogo sukoba u tom poslu. Biće to složenije nego što sam zamišljao.”

Cena do 8.000 dolara?

Majk Novogratz je bio jedan od ranih investitora u bitkoinu i itiriujumu, kupujući bitkoine kada je cena bila 50 dolara i etere tokom svoje početne cene oko 30 centi. Prodavao je svoje bitkoine i itere periodično, a procenjuje se da je zaradio 250 miliona dolara likvidacijom dela svog fonda 2017.

Uprkos njegovoj ranijoj volji, on sada veruje da bi bitkoin mogao da se spusti na 8.000 dolara i uzme neko vreme da se oporavi. Predviđa da će se cena stabilizovati između 10.000 i 16.000 dolara. Kripto-trka u 2017. je oduševila mnoge  novajlije među investitorima digitalnih valuta. Međutim, kada veterani poput Novogratza počinju da pozivaju na oprez, možda bi bilo mudro slušati. Investitori se uvek trebaju setiti kardinalne grške: nikada ne investirajte više nego što možete sebi priuštiti da izgubite.

 

Pripremio: Nenad Ćurčić