Skoro 77 miliona dolara u bitkoinu (BTC) je trenutno nedostupno za upotrebu na mreži - ne zato što je izgubljeno, već zato što je zaključano u sajdčeinovima (sporednim lancima).

Bitkoin sajdčeinovi: Tržište koje se tek razvija

Podaci pretraživača blokova potvrđuju da je od 17. oktobra, ukupno 9.661 BTC (76,96 miliona dolara) ili malenih 0,054% od ukupne ponude bitkoina nalazi se u tri vodeća sajdčein projekta.

Sajdčeinovi su zasebni blokovi vezani za glavni blokčein kriptovalute, tj. “mainchain”. Korisnici mogu komunicirati s njim preko mehanizma za povezivanje; šalju sredstva na i sa sajdčeina, sa bezbednosnim funkcijama koje osiguravaju da novčići nisu dostupni na oba lanca odjednom.

Sajdčeinovi postoje već nekoliko godina i imaju različite funkcije u zavisnosti od ciljeva programera.

Na primer, Blockstream-ov Liquid sajdčein ili LBTC usredsređen je na međuberzansku operativnost, dok trgovcima pruža poboljšane funkcije koje još nisu dostupne u glavnom lancu bitkoina.

Binance Chain kao predvodnik 

Liquid, koja je lansirana u oktobru 2018. godine, trenutno uključuje skromnih 89 BTC (709.700 dolara). Ovaj iznos je premali u poređenju sa najvećim sajdčeinom, Binance Chain, koji ima 9.001 BTC (71,74 miliona dolara).

Čak i sajdčein Wrapped Bitcoin (WBTC), koji je ustvari ERC-20 standardni token zasnovan na Itirijumu, ima 571 BTC (4,55 miliona dolara).

WBTC je predstavljen u januaru ove godine, dok je Binance Chain (Binance-ov interni projekat) svoju glavnu mrežu predstavio u aprilu.

Ove nedelje provajder novčanika Blockchain i menadžer digitalnih imovina CoinShares lansirao je sopstveni bitkoin sajdčein u obliku mreže zlatnih tokena.