Jedan od vodećih svetskih trgovaca robe sa dodatom vrednosti “Louis Dreyfus Co.” (LDC) izjavio je da je njegovo prvo ulaganje u blokčein rezultatiralo "čak i više" nego što se očekivalo, preneo je Financial Times u ponedjeljak, 22. januara.

Odgovarajuće napomene pratile su završetak prve velike poljoprivredne trgovine potpomognute blokčeinom, u kojoj je prodao i isporučio 60.000 tona soje u Kinu u decembru 2017. godine.

Nekoliko partnera, ABN AMRO, Shandong Bohi Industry Co., Ltd, ING i Societe Generale pridružili su se Luisu Drejfusu u završetku trgovine putem LDC blokčein platforme.

Prednosti trgovine na bazi podrške blokčeina obuhvatale su 80% smanjenja vremena za obradu trgovine za LDC.

Dodatni razlozi zbog kojih blokčein tehnologija učestvuje u trgovanju vrti se oko prevencije sigurnosti i sprečavanja prevara, kao što je prethodna dostava pamuka u Kini od strane Wells Fargo banke demonstrirana korišćenjem ugovora koji se samorealizuje.

Karin Kersten, šef trgovinskih i robnih finsansija u ABN AMRO-u izjavio je u svom izlaganju o partnerstvu sa LDC:

"Blokčein tehnologija ima potencijal da značajno optimizuje administrativne procese oko međunarodne trgovine. Uzbuđeni smo što je ovaj test uspešno završen tako da možemo da pređemo na dalje istraživanje dodate vrednosti i upotrebe blokčein tehnologije."

U okviru sfere lanca snabdevanja poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, raznim eksperimentima je pokušano da se uključi blokčein tehnologija kao sredstvo za poboljšanje transparentnosti, posebno za proizvode kojima je takva transparentnost obaveza, kao što su kafa, usevi sa oznakom geografskog porekla i stočna hrana.


 

Pripremio: Nikola Mosurović