Predsednička kampanja Hilari Klinton traži mišljenje od Apple-a i Google-a o šifrovanju (enkripciji).

Na osnovu procurelih mejlova gospođe Klinton koje je objavio Vikiliks, operativci njene kampanje su tražili mišljenje Apple-a i Google-a o komentarima kandidata u vezi sa šifrovanjem. Kampanja Hilari Klinton očigledno traži blagoslov dva tehnološka giganta da pomognu u izgradnji stava koji bi bio prihvaćen od najvećih svetskih kompanija.

U mejlovima, operativka Hilari Kliton - Sara Solou izveštava o svojoj komunikaciji sa Apple-om i Google-om i citira odgovore koje je dobila od Nika Amena, Apple-ovog direktora za globalne operacije:

“Zdravo Saro,

Hvala! Da, bilo je dobro. Juče sam poslao snimak Timu. Definitivno je pogodio pravi ton. Samo za tvoju informaciju, Tim gostuje u 60 minuta večeras i pomenuto je enkriptovanje.

Hvala još jednom.

Nik.”

Oprezan stav Klintonove o šifrovanju i dalje predstavlja izazov

Odluka da blisko sarađuje sa Apple-om i Google-om na izgradnji zajedničke političke pozicije o šifrovanju odražava Hilarinu želju da napravi ravnotežu između otvorenih puteva za Vladu da pristupi šifrovanim podacima i zajednice koja je protiv toga. Njen položaj do sada je protiv stvaranja propisivanih štetnih programa na svim kodiranim uređajima, već se radije oslanja na hakovanje i korišćenje usluga treće strane za iskorišćavanje enkripcijske ranjivosti za pristup podacima od slučaja do slučaja.

Ova pozicija predstavlja problem u pogledu neotkrivanja sigurnosnih pristupa. Sistem koji se oslanja na slabost u šifrovanju nema motiva da popravi tu slabost, pa s tim u vezi neće prijaviti takva saznanja javnosti. To bi moglo da predstavlja svet u kojem je integritet podataka namerno ostavljen narušenog zdravlja i da je Vlada protiv jake enkripcije.

Problemi Klintonove  sa curenjem podataka sve vreme se gomilaju

Dok pokušava da izgradi pametnu poziciju o šifrovanju kao potencijalni budući lider slobodnog sveta, Klintonova je morala da se bori sa posledicama svojih sopstvenih problema sa obezbeđenjem podataka. Vikiliks je otkrio ogroman broj mejlova između Klintonove i raznih zvaničnika partije i njene kampanje, uključujući i neprijatna otkrića njenih omalažavajućih komentara (hot mic) i planove podrivanja protivnika, Bernija Sandersa.

Verovatno kao rezultat ovih ranjivosti, Klintonkina kampanja sada, navodno, koristi Signal - kodirani messenger proizveden od Open Whisper Systems-a, lično preporučen od Edvarda Snoudena, za internu komunikaciju.