Dvojica Kanađana koji su prevarili bitkoin (BTC) investitora u iznosu od 140.000 dolara lažnim predstavljanjem da su korisnička podrška u HitBTC berzi suočavaju se sa dve godine zatvora.

Prema sudskim spisima od 16. decembra, braća Jagrup Singh Khatkar i Karanjit Singh Khatkar izjasnili su se krivim za optužbe za zaveru da su počinili prevaru koja je izvršena putem Tvitera u julu 2018. godine.

Žrtva prevare: „Žalim ih“

Slučaj je prvobitno izašao na videlo u julu ove godine, prema dokumentima koji su podneti Okružnom sudu Sjedinjenih Država u Portlandu, Oregon.

Predstavljajući se kao podrška za HitBTC, par je ubedio korisnika, neimenovanu 63-godišnju ženu, da otkrije adresu e-pošte priloženu na njenom trgovinskom nalogu. Potom su upali u nalog, ukrali 23 BTC-a, u vrednosti oko 140.000 dolara u tom trenutku.

Prema dokumentima, Singh Khatkar je "nezakonito, svesno i namerno prebacivao, posedovao i koristio, bez zakonitih ovlašćenja, sredstva za identifikaciju drugog, znajući da sredstva za identifikaciju pripadaju stvarnoj osobi."

Na ročištu za priznanje krivice u ponedeljak, žrtva se sažaljivala nad optuženima, nakon što je saznala da će verovatno dobiti povrat izgubljenih sredstava.

„Žalim ih. Imam sina koji ima 27 godina. Nadam se da će svoju pamet moći da pretvore u nešto korisnije“, izjavila je ona.

Singh Khatkar će se vratiti na izricanje kazne sledećeg marta.

Bitkoin prevare i dalje aktuelne

Kao što je izvestio Cointelegraph, samo u prethodnih nekoliko meseci zabeleženi su brojni slučajevi kriminala povezani sa krađom imovine, od kojih neki zančajno veći od Singh Khatkarsove od 140.000 dolara.

Ranije u decembru, policija u Nju Džersiju uhapsila je tri muškarca povezana sa navodnom kripto Ponzi šemom koja je prikupila ogromnih 722 miliona dolara.

Sumnje su se proširile i na nove učesnike na tržištu, posebno u vezi sa predstavljanjem profitnog potencijala na koji je ukazao osnivač altkoina HEX koji je predstavljen početkom ovog meseca.