Preko 60% od svih bitkoina (BTC) u opticaju nije napustilo svoj novčanik više od godinu dana, ističući potražnju među investitorima.

To je bio zaključak analitičara Rhythm-a, koji je 2. decembra učitao statistike o aktivnostima bitkoin mreže.

Investitori BTC-a izbegavaju rizik i kratkoročnu dobit

Od otprilike 18,08 miliona bitkoina koji su izrudareni, 11,58 miliona ili 64% je ostalo u istom novčaniku od 2018. godine.

Brojka je upečatljiva jer je u to vreme BTC/USD par skočio sa 3.100 dolara prošlog decembra na 13.800 dolara za samo šest meseci.

Nakon toga, tržišta su se okrenula prema dole, da bi 25. novembra dostigla lokalne nivoe od 6.500 dolara.

"Hodleri su ludi", rezimirao je Rhythm.

Prema podacima, količina BTC-a koji se ne pomera kao procenat ukupne ponude snažno je porasla poslednjih godina. Trend je ostao netaknut i na uzlaznim tržištima i na tržištima u padu, što ukazuje na želju investitora da štede, a ne da troše bez obzira na profitabilnost.

Mentalitet novca

Kao što je Cointelegraph nedavno napomenuo, zagovornici kriptovalute dugo su razlikovali njegove karakteristike i karakteristike fiat valute.

Valuta, čijim se snabdevanjem može manipulisati, odgovara ekonomskom sistemu koji podstiče potrošnju i zaduživanje, istovremeno obeshrabrujući štednju. Kao što je Saifedean Ammous sažeo u svojoj popularnoj knjizi „Bitcoin Standard“, potrošači osećaju potrebu da što pre potroše novac, jer on dugoročno gubi na vrednosti zbog uplitanja vlade i centralne banke.

Nasuprot tome, bitkoineri nastavljaju ekonomski ispoljavati takozvane „vremenske preferencije“ - štedeći za budućnost, shvatajući da je isplativije kupiti što više, što je pre moguće.