Optuženi za pranje stotine hiljada evra putem digitalne valute bitkoin, šestoro ljudi se suočava sa optužbama pred holandskim sudom zbog očigledne prodaje bitkoina naplaćenog od prodaje droge.

Muškarci se suočavaju sa potencijalnim kaznama u rasponu od 6 do 36 meseci zbog zločina posedovanja droge, kao i zbog pranja novca.

Postojala je represija nad zločinima vezanim za bitkoin, jer kriminalci i dalje pokušavaju da ga koriste kao sredstvo nezakonitih i anonimnih plaćanja.

Trgovanje prljavim bitkoinom

Osumnjičeni su se navodno nalazili sa bitkoin trgovcima na mestima sa javnim pristupom Wifi-u, zamenjujući svoju nezakonito stečenu valutu na Darknet-u za gotovinu.

Trgovci bitkoina nisu tražili indetifikacione papire ili bilo šta o poreklu bitkoina, navode tužioci u saopštenju.

Odbacivanje optužbi

Svih šest optuženih, dok su se pojavljivali pred sudom, jedan po jedan negirali su optužbe insistirajući da su svoje bitkoine nabavili legalnim putem.

"Moj klijent je optužen da je prodao više od 460.000 evra u bitkoinu koji je zaradio putem prodaje droge", rekla je advokat Marijel van Esen sudijama.

" Mi to ne priznajemo", rekla je ona.

" Imao sam posao, dobru platu i nikakav kredit da platim. Nabavio sam bitkoine na potpuno legalan način", rekao je njen klijent gosp. Bišop.

Odakle je došao bitkoin?

Problemi, ali i atraktivnost  bitkoina je u tome da ne ostavlja puno "pisanog" traga i pomaže ljudima da ostanu anonimni u svojim transakcijama.

Tužioci su, međutim, rekli da odbrana "nije mogla da objasni poreklo astronomske sume novca" koju su optuženi zaradili, naglašavajući kako pranje novca predstavlja "ozbiljnu pretnju našem društvu".

 

Pripremio: Bojan Zečević