U jeku promena na finansijskim tržištima koja idu prema digitalnim platformama, Hongkoška berza je  zatvorla svoj poslovni prostor sa namerom da neke površine pretvori u muzej za buduće generacije koje bi videle kako je trgovina berzom funkcionisala u svojim nekadašnjim slavnim danima.

To je već dugo planirano, s obzirom da se broj trgovaca na godišnejm nivou smanjio ispod 200 sa nekadašnjih 900. Pošto digitalna trgovina postaje sve prisutnija na tržištima širom sveta, opcija tradicionalnog trgovanja je postala nešto poput dinosaurusa, pri čemu većina trgovaca uživa u fleksibilnosti digitalne slobode.

Obeležje prošlosti

Činjenica da su tradicionalni (fizički) trgovački nivoi postali suštinski besmisleni te ih možemo nazvati obeležjem prošlosti,  jer odlaze od tradicionalnih finansijskih platformi ka novim oblicima digitalno-valutnih transakcija. Rast i napredak kriptovaluta kao što je bitkoin smatra se narednim talasom finansijskih promena.

Zbog kombinacije fleksibilnosti i sigurnih ‘hand-to-hand’ transakcija koje finansijski sistem kriptovaluta omogućuje, predstavljaće sledeću fazu ugovornih i platnih platformi.

 

Pripremio: Bojan Zečević