Proizvođač računarskog hardvera sa sedištem u Honk Kongu, Sapphire, najavio je novu grafičku karticu za rudarenje nedavno pokrenutog GRIN novčića, prema zvaničnom saopštenju za štampu objavljenom 22. januara.

Sapphire RX 570 16GB HDMI blokčein grafička karta je jedna od prvih u “novoj porodici” koja će podržati rudarenje novog GRIN novčića.

GRIN, koji je izbačen ranije ovog meseca, je token koji se fokusira na privatnost, a reklamiran je kao kompletno decentralizovan i kao demokratska digitalna imovina. Token je zasnovan na mimblewimble tehnologiji, koja u teoriji omogućava korisnicnima na mreži da uživaju u potpunoj privatnosti, tako što enkriptuje vrednost transakcije koristeći “blinding factors”.

Novi model grafičke kartice (GPU) iz Sapphire-a će navodno moći da reši Cuckoo Cycle algoritam koji formira osnovu Grin-ovog PoW-a. Prema Sapphire-u, RX 570 je “jedna od retkih rešenja koje može efikasno da rudari Cuckatoo 31+, tako da će na mreži biti manje korisnika koji će dovesti do veće nagrade za rane rudare.

Prema zvaničnom saopštenju, grafička kartica trenutno nije dostupna za prodaju, ali će eventualno biti dostupna na sajtu kompanije.

Ranije ove nedelje, istraživački rad objavljen od strane Banke za međunarodno poravnanje (BIS) tvrdi da bitkoinovi (BTC) problemi mogu se rešiti samo odlaskom iz PoW sistema. Prema BIS-u, nakon što blok nagrade bitkoina dostignu nulu u budućnosti - budući da BTC ima ograničenu količinu bitkoina - samo troškovi transakcije mogu održavati troškove rudarenja.

BIS-ov argument implicira da bi bitkoin mreža postala toliko spora da bi bila neupotrebljiva. U izveštaju se navodi:

“Jednostavne kalkulacije ukazuzuju na to da, kada su blok nagrade jednake nuli, može potrajati mesecima da se transakcija završi, ukoliko se ne uvedu nove tehnologije koje će ubrzati plaćanje.”

 

Pripremio: Marko Mihajlović