Bitkoin (BTC) je počeo da se trguje sa premijom u Hongkongu, jer kontinuirana politička neizvesnost kreiran porast tražnje.

Raste nepoverenje u fiat

Podaci sa P2P menjačnice LocalBitcoins nam ukazuju da su trgovci plaćali oko 300 dolara više za novčiće, što predstavlja premiju od oko 2%.

Hongkong je najnovija jurisdikcija u kojoj investitori plaćaju višu cenu za kriptovalute, uz Argentinu koja je u sličnoj situaciji.

Kako je objavio Cointelegraph, tamošnja premija (koja je u jednom trenutku dostigla 1.000 dolara na LocalBitcoins) je prouzrokovana iznenadnim kolapsom argentinskog pezosa nakon iznenađujućeg poraza aktuelnog predsednika na primarnim izborima.

Bitkoin premija sugeriše potražnju za politički neutralnim digitalnim novcem

Oba događaja podvlače rastuću tendenciju tretiranja bitkoina kao sigurnog utočišta u doba nestabilnosti fiat valuta. Uprkos činjenici da je BTC/USD par ove nedelje izgubio oko 9%, u istom periodu je argentinski pezos izgubio 30% u vrednosti.

“Bitkoin postaje krajnje sredstvo u oblastima ekstremnog vrednovanja valuta i političke nesigurnosti”, rekao je u utorak za Blumberg Rejn Stejnberg, izvršni direktor kripto hedž fonda Arca.

U međuvremenu, Dovi Van, suosnivač kripto fonda Primitive, je izjavila da se premija svodi na likvidnost komentarišući podatke sa LocalBitcoins-a.

“Ključna razlika je u tome što u Kini postoji dovoljno lokalne ponude bitkoina (rudari, menjačnice, itd.), ali Argentini nedostaje lokalna likvidnost”,  rezimirala je na Tviteru ove nedelje.