Regulator za hartije vrednosti iz Hong Konga izdao je izveštaj o smernicama za sredstva koja se odnose na kriptovalute u utorak, 1. novembra, navodeći da bi mogle formalno da regulišu berze.

U onome što je nazvala ‘smernice o regulatornim standardima’, Komisija za hartije od vrednosti i fjučerse (SPF) ove nezavisne kineske teritorije predložila je niz mera za koje je čelnica Ešli Alder nagovestila da će se možda uvesti u formalni regulatorni okvir.

Hong Kong se značajno razlikuje u pristupu prema kriptovalutama od Kine, a berze za kripto imovinu i slične aktivnosti su legalne, mada se još uvek čeka na formalnu regulaciju.

“Tržište virtuelne imovine je i dalje u razvoju, a trgovinska pravila možda nisu transparenta i poštena”, izjavila je Alderova na finteh forumu u četvrtak:

“Propusti nisu neuobičajni kao što je tržišna manipulacija i zloupotreba. Tu je takođe zastupljeno dosta, prevara i skandala.”

Najnoviji predlozi tiču se svih menadžera fondova koji ulažu više od 10% svog kapitala u kriptovalute, sa telima koja služe isključivo profesionalnim trgovcima koji su u mogućnosti da se priključe okruženju za testiranje koje je dizajnirano tako da omogući veći prostor kako bi se razvili proizvodi i usluge.

Za druge, proces za dobijanje dozvole će zahtevati od subjekata da informišu SFC o njihovim trgovinskim praksama.

U saopštenju se navodi:

“Kako bi omogućila bolju zaštitu investitora, SFC smatra da bi svi ovlašćeni portfolio menadžeri koji nameravaju da investiraju u kriptovalute trebalo da se pridržavaju istih regulativa iako portfoliji (ili deo portfolija) koji vode investiraju u potpunosti ili delom u virtuelna sredstva, bez obzira da li ova virtuelna sredstva predstavljaju ‘hartije od vrednosti’ ili ‘fjučers ugovore’.”

Berze kriptovaluta bi u budućnosti mogle značajnije da potpadnu pod nadzor SFC-a.

“...Predlaže se da bi standardi za sprovođenje regulative za platforme koje trguju virtuelnim sredstvima trebalo da budu u skladu sa onima koje se primenjuju na postojeće licencirane provajdere automatizovanih trgovinskih usluga”, dodaje se.

Hong Kong izoštrava svoj regulatorni stav nakon što je sve više jurisdikcija učinilo isto, dok se bitkoin i altkoin tržišta stabilizuju, a njihovo generalno prihvatanje počinje da se kristalizuje.

Prošle nedelje, Tajvan je najavio da će objaviti posebna pravila za regulisanje ICO projekata do juna sledeće godine, nakon što su prethodno odabrali da ne regulišu sektor.