Centralna banka Hongkonga pokrenula je sopstveno blokčein rešenje za finansijsko trgovanje sa 21 bankom u avgustu, izveštava Financial Times (FT) 15. jula.

Zajedničko ulaganje između monetarne vlasti Hongkonga i finteh filijale OneConnect kineske kompanije Ping An Group ima za cilj da značajno smanji papirologiju u unapredi sigurnosti za učesnike, izveštava FT.

Glavni cilj 21-partijske šeme je smanjivanje vremena i birokratije uključenih u registraciju novih privrednih preduzeća bankarskim uslugama “smootingh” preko transakcija.

Koristeći blokčein, neke "transakcije" će se procesirati za samo jedan dan nasuprot trajanju do četrnaest dana koristeći trenutne metode, kako izveštava FT.

Prvobitno najavljen u novembru 2017. godine, ovaj potez označava prvi primer regulatora koji "dovodi banke zajedno" kako bi poboljšao finansijsko trgovanje, kao što je to opisala zamenica izvršnog direktora Pinga, Džesika Tan. Kao što je Cointelegraph izveštavao u maju, prethodni dogovor o trgovinskom finansiranju iz HSBC-a bio je manja afera koja uključuje pojedinačnu banku.

"Umesto pojedinačnih banaka koje pokušavaju ovo da urade, regulator pokušava da dovede banke zajedno", rekao je Tan za FT.

Ping An je već razvio blokčein rešenja za kinesko domaće tržište i nada se da će iste tehnologije imati uspeha i preko granice, prema FT. Kompanija, druga najveća osiguravajuća kompanija u Kini, sa imovinom vrednom 704 milijarde dolara, pridružila se R3 konzorcijumu koji je usredsređen na tehnologiju distribuiranog registra u 2016. godini.


 

Pripremila: Majda Petrović