Šef Komisije za hartije od vrednosti i fjučerse Hong Konga (Hong Kong SFC) naveo je tokom govora održanog 13. aprila na događaju "Nove tehnologije i upravljanje sredstvima" da je vrsta prikupljanja sredstava sprovedenih kroz ICO bolje prilagođena fondovima za kapitalna ulaganja.

Džulija Long, koja je predsedavajuća Savetodavne finteh grupe osnovane 2016. godine, opisuje aktuelnu eru "kao četvrtu industrijsku revoluciju"  citirajući naučnika Klausa Švaba, zbog svojih novih inovativnih tehnoloških obećanja. Long napominje da dok Hong Kong SFC i njegova uloga regulatora za hartije od vrednosti vidi nove tehnologije poput blokčeina kao korisne, ona ističe da prihvatanje ove nove tehnologije ipak dolazi sa nekim važnim upozorenjima:

"Dok mi prihvatamo da inovativne tehnologije (kao što je blokčein) imaju potencijal da poboljšaju efikasnost i ubrzaju finansije, to ne daje pravo nikome da vrši prikupljanje sredstava od javnosti u suprotnosti sa zakonima o hartijama od vrednosti. Zbog veoma visokog tehničkog sadržaja i netransparentnosti nekih od ovih projekata, prosečnom investitoru je teško da se opredeli za "pobednički tim", posao koji je pogodniji za profesionalne investitore, kao što su fondovi rizičnog kapitala."

U nastavku dodaje da je realnost takva da su mnogi ICO sumnjive prirode, ako ne i prave prevare koje izbegavaju kontrolu od strane regulatora hartija od vrednosti zbog njihove prekogranične prirode i načina na koji se kripto sredstava formiraju tako da spadaju van dometa regulatora, pozivajući se na nedavno hakovanje kripto berzi u Japanu i Južnoj Koreji nazivaju ći ga "jasnim podsetnikom na rizik od kripto trgovanja".

U februaru ove godine, Hong Kong SFC je upozorio kripto investitore na rizično investiranje i obećao da će zadržati korak u regulaciji ICO-a i kripto tržišta. U martu, regulator za hartije od vrednosti je zatvorio ICO Black Cell Technology-ija na osnovu toga što je njegov ICO smatrao neregistrovanom ponudom hartije od vrednosti, primoravajući ih da vrate sva sredstva koja su prikupili za pokretanje ICO-a nazad investitorima.

Govoreći dalje o okvirima kripto regulative, Long navodi da je na nedavnom G20 samitu u Buenos Ajresu u martu bilo govora o problemima sa kojima se suočava kripto sektor. Što se Hong Konga tiče, Long navodi da Hong Kong SFC sarađuje sa svojim investitorskim Edukativnim centrom u cilju bolje informisanosti kripto investitora i njihovog shvatanja potencijalnih rizika, kao i saradnja sa organizacijama u inostranstvu koja se bave finteh tehnologijama.

Hongkonška berza i kliring tržište (HKEX) su najavili u martu da će otpočeti dijalog sa Austrlijanskom berzom hartija od vrednosti (ASX) o inovacijama i implementaciji blokčeina. Long je navela u govoru da je Hong Kong SFC takođe potpisao sporazume o finteh inovacijama sa regulatornim telima Velike Britanije, Australije, Malezije, Dubaija i Švajcarske.


 

Pripremio: Bojan Zečević