Komisija za hartije od vrednosti i fjučers trgovanja Hong Konga (SFC) je stopirala inicijalnu ponudu novčića kompanije Black Cell Technology na osnovu toga što ponuda predstavlja neregistrovanu kolektivnu investicionu šemu (CIS) - sudeći prema izveštaju sa SFC-ovog sajta objavljenom 19. marta.
Black Cell sada mora da izvši refundaciju svim investitorima iz Hong Konga koji su uložili sredstva u token koji bi bio podržan mobilnom aplikacijom "Krops", tržišta poljoprivrednih proizvoda.
Black Cell je promovisao svoj ICO na svom sajtu, govoreći investitorima da će njihove investicije finansirati razvoj mobilne aplikacije i da će dati vlasnicima tokena prava odnosno udeo u akcijama BLack Cell-a. Ovu praksu SFC smatra CIS-om, a shodno tome je ona "hartija od vrednosti" i zahteva pre svega registraciju kod regulatora pre nego što se proda investitorima.
Filipinska komisija za hartije od vrednosti i razmenu je krajem januara ove godine podnela naredbu za prekid i obustavu rada četiri kompanije povezane sa Black Cell-om i Krops-om, zbog ponuda nelicenciranih hartija od vrednosti u formi Krops tokena.
Američka komisija za hartije od vrednosti (SEC) je preduzela striktne korake vezane za ICO projekte koji se ne pridržavaju zakona o vrednosnim hartijama. Dok je šef SEC-a Džej Klejton nedavno napomenuo da svaki ICO koji je on video treba smatrati hartijom od vrednosti i da treba biti registravan kod SEC-a pre nego što bude prodat američkim investitorima.
Pretorijanska grupa, "Cryptocurrency Real Estate Investment Vehicle (CReIV)," bi mogla da pokrene prvi (kod SEC-a) registrovani ICO projekat u SAD, nakon što je ranije ovog meseca objavljeno da su podneli prijavu svog tokena sa ciljem da ga registruju kao hartiju od vrednosti.
 

 

Pripremio: Bojan Zečević