Regulator tržišta akcija iz Hong Konga navodno ne želi da dopusti Bitmain-u, proizvođaču rudarske opreme, da sprovede IPO u gradu. Lokalni medij na engleskom jeziku South China Morning Post (SCMP) preneo je ovo u članku objavljenom 19. decembra, od strane anonimnih izvora.

Navodeći dva "izvora koji su upoznati sa ovim pitanjem", SCMP je kritikovao planove rudarskog giganta Bitmain-a da izađe na berzu, samo dan nakon što su iz Hong Kong berze (HKEX) izjavili za Cointelegraph da su svi izveštaji o oklevanju od strane kompanije bile "glasine".

Prema izvorima, regulator tržišta iz Hong Konga smatra da je "prerano za bilo kakvu platformu za trgovanje kriptovalutama - ili poslovanje povezano s industrijom - da prikupi sredstva putem IPO-a u Hong Kongu pre nego što se uspostavi odgovarajući regulatorni okvir".

Kao rezultat toga, SCMP sugeriše da trenutni uslovi "mogu biti nepremostiva prepreka" za Bitmain i druge kripto kompanije koje planiraju pokretanje IPO-a.

Kontroverze okružuju planove rudarskog giganta za IPO još od kako su glasine o njima kružile u zajednici ranije ove godine.

Razni faktori - poput navodne loše prodaje - već su doprineli sumnji u verovatnoću da IPO bude uspešan.

HKEX je u međuvremenu ponovio da odbija da komentariše slučaj Bitmain kada ga je upitao SCMP.

 

Pripremila: Majda Petrović