Komisija za hartije od vrednosti i fjučerse (SFC) iz Hong Konga izrazila je zabrinutost zbog nedostatka propisa koji se odnose na prevare u kripto porstoru, prenosi lokalna novinska agencija The Standard 30. maja.

Šef SFC-a Tomas Atkinson nedavno je ukazao na probleme vezane za postojeću regulatornu nesigurnost u vezi sa ICO projektima i trgovinom kriptovalutama.

Atkinson, koji je podneo ostavku iz najveće kanadske uprave za hartije od vrednosti, Komisije za hartije od vrednosti u Ontariju (OSC), još 2016. godine, naglasio je da je struktura određenih kripto berzi „izvan okvira SFC-a“, navodi se u izveštaju.

Zvaničnik je pozvao lokalne zakonodavce i organe vlasti da razviju pristup praćenja institucija vezanih za kriptovalute, naglašavajući da je trenutno kripto tržište još uvek podložno brojnim velikim rizicima.

Nova izjava usledila je nakon nedavnih smernica SFC-a o STO (security token offering) projektima izdatih u martu. U zvaničnom dokumentu, regulator iz Hong Konga za hartije od vrednosti izjavio je da će STO-i verovatno biti posmatrani kao hartije od vrednosti, te bi stoga trebalo da budu obuhvaćeni postojećim zakonima o hartijama od vrednosti.

Regulator je takođe ranije izdao saopštenje u kojem predlaže smernice za fondove koji se bave kripto imovinom, navodeći da bi ona mogla početi formalno da reguliše kripto berze u budućnosti.