Gornji dom parlamenta Velike Britanije, Dom lordova, je preporučio istraživanje mogućih različitih primena blokčeina ili tehnologije distribuiranog registera (DLT) putem državnih servisa.

Dom lordova je dodao da bi vlada trebalo da prouči mogućnost korišćenja tehnologije u sektorima kao što su nacionalna i javna bezbednost, zdravstvena zaštita, sajber sigurnost, carina i imigracija.

U svom izveštaju, gornji dom je naglasio da postoji mnogo mogućnosti za DLT u sektoru izvršne vlasti. Takođe je potvrdio da bi usvajanje blokčeina u javnom sektoru moglo da utiče na promenu odnosa između vlade i njenih građana putem decentralizovanih mehanizama poverenja blokčein tehnologije.

U predgovoru njihovog izveštaja, vodeći autor Lord Kristofer Holms tvrdi da DLT može odigrati ključnu ulogu u poboljšanju vladinih usluga i učvršćivanju konkurentske pozicije zemlje kao svetskog lidera u tehnološkim inovacijama.

Drugi važni detalji izveštaja

Pored mogućih benefita tehnologije, izveštaj navodi rizike vezane za njegovo usvajanje jer je još uvek nova i "nedovršena". Kao primer rizika predstavljen je rizik vezan za ponašanje ICO projekata kao i "nerešena pitanja" koja bi mogla ugroziti sisteme koji će ga koristiti.

Dom Lordova je tvrdio da je "bolje vođstvo" od vlade potrebno za poboljšanje donošenja odluka i pružanje javnih usluga. Preporučeno je da se ozbiljna politička volja usresredi kako bi se postigle inicijative u istraživanju, razvijanju standarda, sprovođenju testova i unapređenju međusektorske saradnje u odnosu na DLT.

Prethodne aktivnosti parlamenta vezane za tehnologiju

Britanski parlament je već radio na tehnologiji u prošlosti. Sredinom 2016. godine, komitet Doma lordova održao je saslušanje o DLT-u i njegovim mogućim efektima na finansije i vladu.

Uprkos prepoznavanju potencijala ove tehnologije, komisija je usvojila donekle kritičan ton vezan za nju.


 

Pripremio: Bojan Zečević