Građani Kine i dalje investiraju u bitkoin i tržište kriptovaluta uprkos strogoj zabrani od strane vlade.

U septrembru prošle godine, kineske berze kriptovaluta BTCC China, Huobi i OKCoin su zatvorile svoja trgovanja po naredbi vlade. U jednom trenutku, rukovodioci ove tri berze kriptovaluta su bili sprečeni da napuste zemlju, zbog vladine istrage o lokalnom trgovanju kriptom.

Tri meseca kasnije, u decembru 2017. godine, tri najveće kineske berze su premestile svoje poslovanje u Hong Kong. BTCC China, Houbi i OKCoin se izmenile imena u BTCC, Houbi Pro i OKEx. Nameravali su da se bave neverovatno brzom rastućom potražnjom od strane investitora iz Hong Konga.

Ubrzo nakon njihovog poteza, sve tri trgovinske platforme su zabeležile neverovatan rast dnevnog obima trgovanja. Nekako, kineski investitori su uspelio da zaobiđu kinesku restrikciju na trgovanje koristeći berze u Hong Kongu. Kako je to moguće?

U Hong Kongu je relativno lako za investitore da registruju svoje preduzeće. Sa manje od 1.000 dolara, preduzeće može biti legalno osnovano, što omogućuje otvaranje poslovnih bankovnih računa u finansijskim institucijama Hong Konga. Počevši u decembru, mnogi kineski investitori su prebacili sredstva sa svojih kineskih bankovnih računa na bankovne račune u Hong Kongu i počeli sa aktivnim trgovanjem kriptovalutama, uspešno zaobilazeći restrikciju od strane Kine.

Ali, za razliku od Kine, Hong Kong ima znatno nižu zalihu da bi odgovorio na sve veću potražnju. Dok je Kina dom velikih rudarskih pulova poput Bitmain-a, Hong Kong ne proizvodi mnogo bitkoina i drugih kriptovaluta. Usled toga, premije na tržištu kripta Hong Konga su se povećale, premašivši čak i one na tržištu Južne Koreje. 18. januara, kada je globalna cena bitkoina iznosila oko 11.500 dolara, na Houbi Pro-u se trgovalo bitkoinom po ceni većoj od 13.000 dolara.

Kristal Hu, finasijski novinar iz Hong Konga, je primetila da su trgovci van Kine takođe počeli da koriste priliku za arbitražu koju je predstavilo tržište Hong Konga. Na primer, 18. januara cena bitkoina na Coinbase-u je iznosila 11.800 dolara. Kupovinom bitkoina od Coinbase-a i prodajom na bilo kom tržištu u Hong Konga profit bi iznosio 1.200 dolara.

Vlada Kine zabrinuta

Berze u Hong Kongu su takođe integrisale široke primenjive finteh aplikacije u Kini kao što su Alipay i Tencents Wechat Pay. Alipay je finteh aplikacija od 60 milijardi dolara koju koristi više od 50% korisnika mobilnih telefona. WeChat Pay, aplikacija koju je koristilo samo 7% mobilnih korisnika u 2014. godini, sada koristi preko 40% mobilnih korisnika u Kini.

Integracija dve finteh mreže za plaćanje je povećala dostupnost za trgovanje na OTC berzama kriptovaluta u Hong Kongu za kineske investitore, olakšavajući proces investiranja u tržište kripta.

Kako bi sprečili invsitore iz Kine da kupuju digitalne valute, kineska vlada i Narodna banka Kine (PBoC) je zatražila od lokalnih banaka da otkriju bilo kakve sumnjive transakcije povezane sa tržistima u Hong Kongu. Međutim, čak ni ovom akcijom se neće stati na put kineskim investitorima da pristupe tržištima Hong Konga, zahvaljujući aplikacijama poput Alipay-a i Wechat Pay-a.


 

Pripremio: Bojan Zečević