Prema izveštaju Financial Times-a od 14. maja, engleski bankarski gigant HSBC je kompletirao prvu ikad finansijsku transakciju uz pomoć blokčeina.

Iz više izvora saznajemo da HSBC, koji je najveća svetska finansijska institucija za trgovinu, kompletirao akreditiv za poljoprivrednog giganta i proizvođača hrane Cargill-a, koji je najveća privatna kompanija u Americi po prihodima.

Razmena se dogodila prošle nedelje i ona se sastojala od pošiljke soje iz Argentine u Maleziju.

Uspeh probne transakcije znači da postoji potencijal za blokčein da se uključi u svetski market globalne razmene koji po procenama vredi 9 triliona dolara, kako FT javlja.

"Na ovu platformu možemo da gledamo samo iz ugla korisnosti", rekao je Vivek Ramachandran, glavni čovek za inovacije i razvoj za komercijalno bankarstvo u HSBC-u, a prenosi FT.

Ta "korisnost" bi mogla u jednom trenutku da privuče i najveće svetske korporacije koje traže način da smanje troškove obrade transakcija i poboljšaju sigurnost u odnosu na dosadašnje poslovanje koje se generalno zapisivalo na papiru.

HSBC je izučavao kako blokčein može da utiče na trgovinu najmanje godinu dana i to u parterstvu sa centralnom bankom Hong Konga koja je dostavila nacrt ovog projekta u martu prošle godine.


 

Pripremio: Stevan Kostić