Gigant u proizvodnji elektronskih uređaja, HTC, predstavio je svoj “prvi blokčein telefon”, HTC Exodus, koji će biti napravljen tako da podržava više blokčeinova, uključujući Bitkoin (BTC) i Itirijum (ETH) mreže, PCMag je objavio 15. maja. Tvorac HTC Vive, Fil Čen, objavio je predstojeći projekat na Konsenzus koferenciji u Njujorku.

Čen je naglasio da će pradstavljeni telefon podržavati “višestruke blokčein protokole”, kao što su Bitkoin, Itirijum, Lightning Network (LN) i Dfinity mreže. Rekao je da je misija kompanije da podrži celokupan blokčein ekosistem kako bi “pomogla osnovnim protokolima da prošire svoju bazu uključenih nodova”.

Android mobilni uređaj će, navodno, imati univerzalni novčanik za kriptovalute, kao i “sigurnosnu hardversku enklavu”. Čen je istakao i da će HTC Exodus obezbediti visoke standarde sigurnosti i zaštite podataka:

“Želeo bih da vidim svet u kome krajni potrošači mogu istinski da poseduju svoje podatke - pregledajući istoriju, identitet, imovinu, novčanike, imejlove, poruke - bez potrebe za centralnim autoritetom”.

Dok Čen nije precizirao ni približnu cenu, ni očekivani datum objavljivanja, rekao je da će kompanija razmotriti kriptovalute kao sredstvo plaćanja za najavljeni telefon koji podržava više blokčeinova.

HTC je uvideo smanjenje svog udela na globalnom tržištu mobilnih telefona, sa skoro 11% u 2011. godini na manje od manje od 1% u prošloj godini. Iako bi njihova vrhunska proizvodnja pametnih telefona mogla da dostigne 500,000 do 1 miliona ove godine, taj broj je i dalje mali u poređenju sa Samsungom, koji je navodno isporučio 20 miliona jedinica Galaxy S8 telefona u 2017. godini.

HTC nije prvi koji razvija mobilni telefon zasnovan na blokčeinu. U Aprilu, kompanija za razvoj operativnih sistema orijentisanih na blokčein i snabdevanje, Sirin Labs, pronašla je proizvođača za svoj blokčein pametni telefon. FIH Mobile, podružnica Foxconn Technology-a, pristala je da pomogne razvoju ovog telefona. Foxconn je gigant u proizvodnji elektronskih uređaja, sa klijentima koji uključuju Apple, Gugl, Cisco, Huawei i Amazon.

 

Pripremila: Kristina Ristin