Huawei, kineska multinacionalna kompanija za komunikacione tehnologije, objavila je da će korisnici mobilnih uređaja moći da preuzmu bitkoin (BTC) novčanike na novim Huawei uređajima, počevši od petka, Blumberg izveštava 10. maja.

Huawei objavljuje bitkoin novčanik BTC.com-a u svojoj AppGallery prodavnici aplikacija, koja će biti unapred instalirana na svim novim Huawei pametnim telefonima, kaže Alehandro de la Tore, potpredsednik poslovnih operacija u BTC.com-u. Navodno, ovo će biti prva aplikacija za digitalne valute koja se nudi na Huawei uređajima.

Pristup aplikacijama, poput ove BTC.com-a, ograničen je u Kini, jer vlada blokira Google Play Store servis za androide, kao i neke delove prodavnice za aplikacije Apple-a. Iako su kineske vlasti ugasile berze kriptovaluta i zabranile ICO projekte, ljudi i dalje mogu da poseduju kriptovalute. De la Tore je rekao za Blumberg:

“To je dobra prilika za ulazak na kinesko tržište. Korišćenje bezgotovinskih plaćanja uz pomoć aplikacija je velika stvar i izostavlja tradicionalni bankarski sistem, tako da tu postoji dobra podloga za rast upotrebe kripto plaćanja.”

U martu je objavljeno da Huawei planira da razvije pametni telefon koji će podržati decetralizovane aplikacije (DApp), zasnovane na blokčein tehnologiji. Prošle godine, Huawei je na kineskom tržištu pametnih telefona isporučio 90,9 miliona jedinica, gde uživa dominantan tržišni udeo od 20,4%. Njegov globalni tržišni udeo iznosi 11,8% u prvom kvartalu 2018. godine. Haime Gonsalo, potpredsednik mobilnih usluga Huawei-a, rekao je u saopštenju:

“Sa naše vodeće pozicije u Kini, gde smo pioniri u plaćanjima putem mobilnih uređaja, očekujemo da ćemo, u bliskoj budućnosti, videti veliki porast u usvajanju kriptovaluta.”

Prošlog meseca, Huawei je objavio pokretanje platforme Blockchain-as-a-Service (BaaS), fokusirane na razvoj pametnih ugovora - “usluge platforme su zasnovane na blokčein tehnologiji, visokih performansi, visoke rapoloživosti i visokog stepena bezbednosti, za preduzeća i razvojne programere”.

U međuvremenu, Kina planira da objavi nacionalne standarde za blokčein, do kraja 2019. Posvećena radna grupa navodno je već započela rad na projektu.


Pripremila: Kristina Ristin