Piše: Aleksandar Bondžulić


 

Kompanija ECD u saradnji sa picerijom Botako je 22. maj, u kripto svetu poznat kao ’Bitkoin pica dan’, obeležila u njihovom restoranu.

Šta je Bitkoin pica dan?

Pica dan u kripto svetu je izuzetno važan dan koji se obeležava od 22. maja 2010. godine - tada je prvi put nešto plaćeno bitkoinima! Programer Laslo Hanjec platio je 2 pice sa 10.000 bitkoina, što je u to vreme vredelo zanemarljivih 30 dolara u poređenju sa trenutnom vrednosti od preko 80 miliona dolara.

                                                                                                                                                            Najskuplja pica na svetu

ECD.rs, servis za kupovinu i prodaju kriptovaluta i picerija Botako su omogućili svim posetiocima da svoje obroke plaćaju bitkoinom. Na proslavi je bio prisutan i stručni tim iz ECD kompanije koji je svim posetiocima bio na raspolaganju za sve dodatne informacije i edukacije iz oblasti kriptovaluta.

Posetioci su mogli da vide i da se oprobaju u realnim transakcijama na bitkoin automatu. Izvršeno je 13 transakcija ukupne vrednosti od oko 32.000 dinara, odnosno 0,04 BTC-a, koji će biti donirani u humanitarne svrhe Centru za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju Beograd, dnevnom boravku na Čukarici.

Razgovarali smo sa Duškom Kisom, menadžerom picerije Botako o tome kako je došao na ideju da na jedan ovakav način obeleži najveći praznik među bitkoinašima.

Duško Kisa:

„Kada smo čuli da je akcija humanitarnog karaktera, odmah smo se odazvali i jako smo zadovoljni odzivom ljudi i nadamo se da ćemo u budućnosti nastaviti saradnju, a i da će bitkoin postati valuta kako i svaka druga, u svakom slučaju nadamo se uspehu.“

Mogli smo da čujemo i komentare o tome da će u skorijoj budućnosti ponovo biti ovakvih akcija, i nadamo se da ćemo i sledeće godine u još većem broju proslaviti jedan od najvećih događaja u kripto svetu!