Berza Huobi će proširiti svoje poslovanje na Tursku, planirajući da do kraja 2019. godine za turske korisnike obezbedi trgovinu kripta za fiat, navodi se u saopštenju za medije 26. juna.

Kripto berza sa sedištem u Singapuru će "agresivno krenuti" na tursko tržište u narednih 12 meseci, s obzirom da zemlja ima "veoma važno i obećavajuće perspektivno tržište", rekao je direktor Huobi Global-a, Livio Veng, na sastanku u Istanbulu.

Prema saopštenju za medije, Huobijevi novi planovi za proširenje uključuju ne samo fiat za tursku liru (TRY), već i lokalizovane proizvode, korisničke servise, kao i pokretanje filijale u zemlji. Ulazak Huobija na tursko tržište nadgledaće zvanični ogranak Huobi Group-a, Huobi za Bliski istok, Afriku i Južnu Aziju (Huobi MENA), sa sedištem u Dubaiju.

Suosnivač Huobi MENA-e, Mohit Davar, rekao je da je platforma već dodala turski jezik na Huobi Global veb-sajt, a uskoro planira da pokrene korisničku podršku za turski jezik i mobilnu aplikaciju.

Huobijevo novo širenje podstaknuto je popularnošću kripta u Turskoj. Pozivajući se na podatke iz Globalne ankete potrošača Statistica-e za 2019. godinu, Huobi je naveo da 20% stanovnika Turske ima neki oblik kripta, što je “najviša stopa vlasništva kriptovaluta po glavi stanovnika svih ispitanih nacija”.

Zaista, kriptovalute kao što je bitkoin (BTC) postaju sve popularnije u Turskoj, posebno kada je nacionalna valuta zemlje, lira, doživela značajnu devalvaciju u 2018. godini.

Nedavno, kripto berza iz SAD-a Coinbase proširila je trgovanje USD Coin-om (USDC) kupcima u 85 zemalja, uključujući i Tursku.