Kineska bitkoin menjačnica Huobi je objavila svoje "zbogom" industriji bitkoina koja se sprema za zatvaranje u utorak.

U objavi na blogu, Huobi je rekao da sebe zamišlja kao "integrisani informacioni i istraživački servis provajder u vertikalnom polju blokčeina (sic)" posvećen kineskom tržištu.

Komentarišući gašenje, osnivač Leon Li je događaje ovog meseca nazvao "prekretnicom".

"Verujem da ovo nije samo prekretnica za Houbi već takođe presek u istoriji kineske digitalne imovine, pa čak i nezaboravan dan u razvoju globalnih digitalnih sredstava."

Dok ostaje nada da će domaći kineski trgovci uspeti opet da dobiju dozvolu za menjačnice, velika državna imena kao što su BTCChina, OKCoin i ostali nestaće od 1. novembra.

Ove nedelje čula se glasina da će kineski investitori možda biti u mogućnosti da koriste Houbi-jevu i OKCoin-ovu internacionalnu platformu u budućnosti kada počne p2p bitkoin/fiat trgovanje. Informacija, nema sumnje, dolazi samo u formi nagađanja.

Li nastavlja:

"U prošlosti, Huobi je u Kini bio veoma značajan simbol u industriji digitalnih sredstava. Houbijev tim nastaviće aktivno učešće na globalnom nivou u razvijanju industrije"

Privremena mera je pokazala da se kineski trgovci masovno vraćaju na p2p platforme, prvenstveno na LocalBItcoins, čija je upotreba opet znatno povećana po drugi put ove godine.

Li je zaključio zahvaljujući korisnicima i ponavljajući želju da iskoristi prednosti kineske regulatorne represije:

"Sa vašim poverenjem i talentom, verujem da svi izazovi sa kojima se Huobi suočava danas mogu ustvari biti prilike."


 

Pripremio: Bojan Zečević