Izvršni direktor Hajperledžera (Hyperledger) Brajan Behlendorf je izjavio da očekuje da blokčein tehnologija smanji moć glavnih tehnoloških kompanija u Silicijumskoj dolini, preneo je Cointelegraph na nemačkom 6. juna.

U intervjuu za švajcarske novine koje se bave finansijama, Behlendorf je rekao da nadolazeći talas novih tehnologija “neće oblikovati kompanije iz Silicijumske doline”, dodajući da veliki broj tih kompanija želi da bude centar sveta, dok su potpuno neuki kada se radi o blokčeinu. Behlendorf je naveo:

“Tehnološki giganti kao što su Gugl, Amazon ili Fejsbuk će nesumnjivo iskoristiti blokčein i generisati poslovne modele pomoću njega. Međutim, mislim da će srž blokčeina, kao decentralizovane tehnologije, smanjiti njihovu tržišnu moć.”

Behlendorf je rekao da povlači paralelu između trenutnog blokčein i kripto buma sa “.com” ludilom krajem devedesetih:

“Bilo je to vreme kada su osnivači Silicijumske doline mogli da iskoriste bilo kakav poslovni plan. Danas, investicijsko tržište oko blokčeina je definitivno prezasićeno. Dobra stvar jeste da veliki deo prikupljenog kapitala ide u razvoj softvera.”

Prema Behlendorfu, Hajperledžer se ne usresređuje na tržište ICO projekata i kriptovaluta. Oni su isključivo usresređeni na potencijal blokčein tehnologije. Behlendorf smatra da se ne posvećuje dovoljno pažnje blokčein projektima koji se bave testiranjem upravljanja lancima snabdevanja.

Istraživački rad Juniper Research-a iz Velike Britanije ukazuje na to da je integracija blokčein tehnologije u poslovanju multinacionalnih kompanija samo pitanje vremena. U radu se navodi da 6 od 10 takvih kompanija razmatra usvajanje tehnologije ili je već u procesu razvoja sopstvenih blokčein servisa.

Prošlog meseca je Fejsbuk oformio Komitet za istraživanje blokčeina kojim upravlja Dejvid Markus, član Upravnog odbora Coinbase-a. Markus je rekao da će tim “istraživati kako da se na najbolji način iskoristi blokčein u Fejsbuku i da počinju od nule”.