Lideri u industriji zlata i dijamanata su se udružili sa IBM-om kako bi razvili blokčein za praćenje porekla nakita, objavio je IBM 26. aprila u blog postu.

Inicijativa TrustChain je partnerstvo između prerađivača plemenitih metala Asahi Refining, trgovca nakita Helzberg Diamonds, dobavljača plemenitih metala LeachGarner, proizvođača nakita The Richline Group i nezavisne verifikacione službe UL. Ovo partnerstvo ima za cilj da obezbedi povećanu transparentnost u lancu snabdevanja.

Bazirana na IBM blokčein platformi i Hyperledger projektu, inicijativa je dizajnirana da prati i autentifikuje dijamante i plemenite metale od mesta porekla do mesta na kome se prodaju. Obezbeđuje "digitalnu verifikaciju, fizički proizvod i verifikaciju procesa i nadgledanje treće strane", sa ciljem da se klijenti ubede da je njihov nakit ne etički način nabavljen. Bridžet van Kralingen, IBM-ov viši potpredsednik globalnih industrija, platformi i blokčeina, rekla je:

"Potrošači brinu o kvalitetu i poreklu nakita koji kupuju. To pokazuje činjenica da je 66% potrošača na globalnom nivou spremno da potroši više kako bi podržali renomirane brendove. TrustChain je primer kako blokčein transformiše industriju kroz transparentnost i održive nove poslovne modele koji posebno pogoduju potrošaču."

Primenom blokčein tehnologije, konzorcijum kompanija navodno namerava da digitalizuje procese, uspostavi zajednički, nepromenljiv zapis transakcija unutar mreže i omogući pristup verodostojnim podacima u realnom vremenu. Mark Hana, direktor marketinga Richline Group-a, komentarisao je inicijativu:

"TrustChain je prvi blokčein ove vrste u našoj industriji, osmišljen kao rešenje koje se udružuje sa IBM-ovom vodećom blokčein tehnologijom sa odgovornim izvorom, verifikacijama i upravljanjem od strane trećih organizacija, koje predvodi UL kao administrator."

Prema najavi, proizvod će biti dostupan potrošačima do kraja godine.

Ranije ove godine, kanadski proizvođač dijamanta Lucara Diamond kupio je digitalnu platformu, Clara Diamond Solutions, koja koristi blokčein tehnologiju za praćenje porekla dijamanata.

Kanadska nevladina organizacija Impact napustila je inicijativu Kimberly Process u januaru ove godine. Blokčein inicijativa u De Beers-u je imala za cilj da obezbedi da dijamanti budu bez konflikta, ali Impact je smatrao da program ne ispunjava svoje ciljeve, rekavši: "Nema smislene garancije da je dijamant bez konflikta [...] Javnost je je stekla pogrešan utisak da je problem rešen."

Prošlog meseca, Coca-Cola se udružila sa američkim Stejt departmentom i još tri kompanije da bi pokrenuli projekat koji koristi blokčein kako bi se rešio problem prisilnog rada. Projekat će koristiti distribuirani registar za kreiranje sigurnosnog registra za radnike i ugovore.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić