Prema izveštaju sa IBM bloga od 11. maja, američki multinacionalni tehnološki gigant IBM je u saradnji sa Global Citizen, nevladina organizacija posvećena smanjenju siromaštva, pokrenuo konkurs za platformu za dobrotvorne donacije baziranoj na blokčein tehnologiji.

Prema izveštaju IBM-a, jedan od izazova sa kojim se susreću filantropske organizacije je to da se pobrinu da se donirana sredstva iskoriste na najbolji način, koji je u skladu sa misijom organizacije. Izjava za medije navodi:

"Ako hoćemo da rešimo društvena pitanja kao što je ekstremno siromaštvo ili zarazne bolesti, moramo da se pobrinemo da svako dobije novac koji mu je obećan, posebno od najuticajnih svetskih donatora: federalnih država."

Konkurs IBM-a i Global Citizen-a ima plan da doprinese razvoju blokčein platforme koja bi mogla da prati filantropske obaveze od njenih primaoca pa sve do eventualne primene.

Konkurs pod nazivom "Prihvaćen Izazov" traži od učesnika da naprave mrežu od tri člana na IBM-ovoj blokčein platformi, gde donacije za određene ciljeve i sredstva od država se registruju kod organizatora akcije i validiraju od strane Global Citizen-a.

Pobednik će biti objavljen na IBM-ovom sajtu, prisustvovaće radionici sa IBM-om, Global Citizen-om i liderima iz industrije kako bi diskutovali o tome kako da se aplikacije implementiraju, a njihov kod će biti dostupan drugim programerima koji rade na sličnim projektima.

Prošle godine, filantropska blokčein platforma iz UK-a, Alice, je najavila pilot projekat platforme za humanitarne donacije koja bi radila pomoću blokčeina. Alice je počela sa testiranjem platforme koja koristi pametne ugovore kako bi uplatila donacije dobrotvornim društvima u londonskom prihvatilištu za beskućnike Sveti Mungo.

Juče, Pineapple fond, koji je bio fond isključivo za bitkoin sredstva, je objavio kako je završio svoju misiju da donira 5.104 bitkoina raznim dobrotvornim društvima širom sveta. Ovo dobrotvorno društvo je počelo svoj rad u vreme kada je cena bitkoina bila najveća, u decembru 2017, a njen organizator je bio anonimni filantrop čiji je nadimak Pine.


 

Pripremio: Stevan Kostić