IBM i Salon Media testiraju proof-of-concept blokčein proizvod kreiran od strane AdLedger-a, neprofitnog konzorcijuma koji razvija tehnologiju deljivog registra za digitalno oglašavanje, prenosi Marketing Dive 18. aprila.

“Projekat harmonizacije kampanje” koristi blokčein tehnologiju kao posrednika između oglašivača, izdavača i potrošača. Trenutno je industrija podložna visokotehnološkim prevarama, poput botova i domena. Usresređivanje na harmonizovanu kampanju, proof-of-concept (PoC) beleži uslove iz ugovora, isplate za izdavače i detalje o ispunjavanju uslova iz ugovora u zajedničkom sistemu koji je nepromenljiv i potpuno proverljiv.

Čed Andrjuz iz IBM-a, napisao je za AdWeek:

“Sa blokčein mrežom bez posrednika, postizanje transparentnosti u lancu snabdevanja digitalnim reklamama je moguće. Garantovanje njegovog uspeha zahteva celokupan sektor, uključujući oglašivače, izdavače i agencije kako bi se ujedinila na zajedničkoj, verodostojnoj verziji istine. Takav pakt bi olakšao prelomni nivo transparentnosti kroz reviziju, harmonizaciju, otkrivanje prevara, upravljanje i plaćanja.”

Nedavni izveštaj kompanije Juniper Research procenjuje da će digitalni oglašivači izgubiti oko 19 milijardi dolara za prevare u 2018. godini, što predstavlja 52 miliona dnevno.

AdLedger trenutno razvija dva PoC blokčeina sa ciljem povećanja transparentnosti i sigurnosti podataka za oglašivače i izdavače. Jedan predstavlja celokupan ciklus reklamne kampanje na blokčeinu, a drugi se odnosi na usklađenost sa Uredbom o zaštiti podataka (GDPR).

Salon Media je nedavno izazvao kontraverzu kad su mediji objavili da je nudio posetiocima svoje veb stranice pristup “neiskorišćenoj računarskoj snazi” umesto da vide oglase. U suštini traže dozvolu za rudarenje kriptovaluta na računaru posetilaca, a da to jasno ne pitaju.