IBM je aplicirao za blokčein patent koji će omogućiti potvrde transakcija upotrebom nodova, navodi se u dokumentu o patentu izdatom od strane američke kancelarije za patente (USPTO) 16. avgusta.

Sistem koji je opisan u patentu, pod imenom “Node Characterization in Blockchain”, će uvesti metodu izvlačenja podataka iz nodova u blokčein mreži kako bi se utvrdile različite vrste transakcija. Tačnije, svaka operacija na blokčeinu može da sadrži nod ili više njih koji mogu imati korisne informacije o tipu transakcije.

Prema dokumentu, opisan sistem bi izvlačio niz infomacija kao što su “izvlačenje entiteta, text mining, analiza i pronalazak informacija, saglasnost i semantičko izvlačenje”. Takav način izvlačenja podataka bi potencijalno pomogao regulatornim telima da prate sigurnost podataka na blokčeinu.

Na primer, sistem bi predložio upotrebu metode protiv pranja novca (AML) ukoliko primeti da jedan od nodova obavlja sumnjivu aktivnost na blokčeinu prilikom obrade kripto transakcije, kao što je probijanje dnevnog limita ili aktivnost osobe koja se prati.

Opisan sistem se pravi sa modulima koji se mogu implementirati kao hardverski uređaji koji mogu da se programiraju poput grafičkih kartica i hardverskih kola.

Cointelegraph je preneo vest da je američka banka Capital One podnela zahtev za blokčein patent koji bi pomogao pri verifikaciji klijenata i doprineo celokupnom Know Your Customer (KYC) procesu.

14. avgusta, je objavljen zahtev za patent od strane velike kripto berze i provajdera novčanika Coinbase za podizanje bezbednosti bitkoin transakcija, sa posebnim akcentom na krađu privatnih ključeva iz novčanika korisnika.

 

Pripremio: Stevan Kostić