Tehnološki gigant IBM je nedavno dobio patent za zaštitni sistem baziran na blokčeinu. Podnošenje prijave patenta objavljeno je na internet stranici američkog Zavoda za patente i žigove (USPTO) utorak, 2. oktobra.

Kako IMB objašnjava u dokumentu koji je prvi put podnet u septembru 2017. godine, tehnologija omogućava otkrivanje kršenja bezbednosti unutar mreže povezivanjem svih monitora sa konfiguracijom lanca, koja registruje sve događaje u mreži. Ovo, pak, može pomoći u sprečavanju različitih vrsta hakovanja.

Prema detaljnom objašnjenju koje je pružio IBM, monitor se lako može nadograditi u regularan sistem jer "nijedan od uređaja ne zna ništa o drugom", a hakeri mogu "očistiti" prošle događaje da bi dobili kontrolu.

Međutim, u okviru sigurnosnog sistema sa blokčeinom, odmah se može pronaći hakovan monitor, jer u tom slučaju sinhronizovani monitori neće imati konsenzus. "Ako se informacija dobijena za određeni događaj ili transakciju razlikuje, onda je jedan monitor možda ugrožen", objašnjava podnesak.

Upotreba blokčein tehnologije u monitorskim sistemima će stoga pomoći stvaranju "manje ugrožene" mreže i pružiti više sigurnosti, navode iz IBM-a.

IBM deli prvu poziciju na globalnom nivou sa kineskom kompanijom Alibaba u smislu blokčein patenata. Kao što je prema nedavnom izveštaju od strane iPR Daili magazina za intelektualnu svojinu, Alibaba je registrovao 90 patenata, dok IBM prati sa čak 89 patenata.

Na primer, sredinom septembra, IBM je podneo još jedan blokčein patent u oblasti sigurnosti. Kao što je Cointelegraph već pisao, prijava patenta vezana je za pravila privatnosti za bespilotne letilice u slučaju visokih rizika.

Krajem septembra, IBM je dobio patent za autonomno samousluživanje umreženih uređaja koji čine deo Autonomne decentralizovane telemetrije bez posrednika (ADEPT) okruženja.

 

Pripremio: Nikola Tasić