73% vodećih banaka na globalnom nivou tvrdi u novoj studiji da bi digitalna valuta centralne banke (CBDC) trebalo da bude dostupna „bez obzira na okolnosti“.

„CBDC će mnogo lakše zameniti gotovinu“

Prema zajedničkom izveštaju koji su radili tehnološki gigant IBM i Službeni forum za monetarne i finansijske institucije (OMFIF), centralne banke na globalnom nivou sada priznaju da bi CBDC bili dobra zamena za gotovinu u nekim slučajevima korišćenja, kao što su trgovci na prodajnim mestima sa mrežnom vezom. 

Objavljena 29. oktobra, studija „Trgovina na malo CBDC-om: Sledeća generacija plaćanja“ uključuje banke iz 13 naprednih ekonomija i 10 tržišta u razvoju i sprovedena je u periodu jul-septembar 2019. Studija zaključuje:

"Centralne banke odgovaraju na realnost da će digitalne valute, bilo privatno ili javno emitovane, uskoro biti deo globalnog monetarnog sistema, te da im je u interesu da osiguraju da ne budu ostavljene po strani."

Dok su 73% globalnih banaka zagovarale CBDC, čak 82% ispitanih centralnih banaka tvrdi da je najveća zabrinutost za finansijsku stabilnost korištenja CBDC-a rizik da će digitalno bankarstvo obrađivati operacije većom brzinom nego pre, navodi se u izvještaju.

Pored toga, centralne banke smatraju da bi CBDC-i trebalo da budu dostupni van mreže i da funkcionišu gde se gotovina koristi.

Prvi CBDC se očekuje u roku od pet godina

Na osnovu rezultata istraživanja, IBM i OMFIF zaključili su da se očekuje da će prvi CBDC biti implementiran u narednih pet godina. Izveštaj glasi:

"Glavni zaključak je da ćemo verovatno biti svedoci uvođenja maloprodajne digitalne valute centralne banke u narednih pet godina, bilo kao dodatak ili kao zamena za novčanice i kovanice."

Konkretno, istraživanje kaže da je malo verovatno da će prvi CBDC doći iz centralne banke neke od država iz G20, već će verovatno biti pokrenut u manjoj i manje složenoj ekonomiji da bi se pozabavili određenim političkim ciljem, poput pokretačke otpornosti nacionalnog sistem plaćanja ili proširenje finansijske inkluzije.

Rezultati nove studije odgovaraju prethodnoj i prvoj CBDC studiji IBM-a i OMFIF-a objavljenoj u oktobru 2018. Iako je većina globalnih finansijskih institucija izrazila uverenje da centralne banke treba da razviju CBDC, 38% je reklo (u tom trenutku) da aktivno istražuje i testira tehnologiju.

Početkom oktobra Patrik Harker, predsednik Federalnih rezervi banke Filadelfije, izjavio je da su digitalne valute centralne banke „neizbežne“, dodajući:

„Iskreno, ne mislim da bismo trebali da budemo prva nacija koja je to učinila. [...] Neizbežno je [...] Mislim da je bolje da se počnemo baviti time."