IBM je objavio strateško partnerstvo sa kineskom bankom UnionPay i 200 miliona dolara investicija u sedište svog Watson IoT (Internet of Things) za finansiranje različitih razvojnih projekata vezanih za blockchain.

Multi-milionska investicija u IoT istraživački i razvojni institut kompanije je deo većeg globalnog projekta vrednog 3 milijarde dolara, uspostavljenog da bi proširio spektar primene u oblasti blockchain tehnologije.

Sa novim kapitalom, IBM-ov Watson IoT generalni direktor, Herijet Grin veruje da će kompanija moći da formira odnose sa vodećim nemačkim diveloperima i finansijskim institucijama za testiranje efikasnosti platforme i aplikacija zasnovanih na IoT-u.

Herijet Grin navodi:

“Nemačka je na čelu Industry 4.0 inicijative i pozivanjem klijenata i partnera da nam se pridruže u Minhenu, mi omogućujemo pristupačnost našim talentima i tehnologiji kako bi pomogli da se ispuni obećanje IoT-a i uspostavili globalno okruženje za saradnju u inovacijama.”

Platforma lojalnosti zasnovana na blockchain-u

U koleraciji sa svojom IoT investicijom, IBM je obezbedio partnerstvo sa velikom kineskom bankarskom grupacijom UnionPay da bi izgradili platformu lojalnosti na blockchain mreži.

U suštini, IBM-Unionpay platforma lojalnosti zasnovana na blockchain-u je cross-institutional mreža u kojoj korisnici mogu da razmenjuju lojalnost ili bonus poene dobijene iz bilo kog registrovanog nagrađivanja.

Većina finansijskih institucija i banaka već nude programe lojalnosti na osnovu kupovine uz pomoć kreditnih kartica, koji obezbeđuju popust za potrošače koji troše određenu količinu novca na određenim maloprodajnim mestima ili velikim prodavnicama.

Raznolika ponuda lojalnosti za klijente banaka

S obzirom na širok spektar sistema lojalnosti koji nude banke, potrošači će uživati u raznim popustima i ponudama zasnovanim na lojalnosti bez posvećivanja jednoj ustanovi.

Na primer, ako korisnik HSBC kreditnih kartica potroši X sumu novca i ima pravo da primi 100 poena lojalnosti u cross-institutional blockchain mreži, korisnik može da koristi promotivne ponude njihovih preferencija kod drugih velikih banaka u Kini, poput UnionPay-a.

“Zajednički istraživački napori između Instituta kineskog UnionPay e-plaćanja i IBM Research-a omogućio je uspešnu razmenu bonus poena među bankama koje koriste blockchain tehnologije, koja podiže stepen poverenja u transakcije”, izjavio je direktor Electronic Payment Research Institute of China UnionPay-a He Šuo.

UnionPay-ev institut za istraživanja u e-plaćanju i IBM su uspešno realizovali pilot testiranje njihove zajedničke blockchain mreže sa nekoliko kineskih finansijskih institucija.