IBM je izbacio svoj blokčein main net iz svog centra za podatke koji se nalazi u Melburnu, Australiji. Ovo će navodno omogućiti njihovim korisnicima da pokrenu aplikacije putem klaud usluga kompanije, navodi se u članku koji je objavio ZDNet 11. februara.

IBM platforma je napravljena na Hyperledger Fabric-u. Hyperledger je projekat koji ima za cilj da poboljša blokčein tehnologiju koju hostuje Linux Fondacija.

Centar za podatke IBM-a sa sedištem u Melburnu navodno treba da bude pokrenut do kraja marta, pridružujući se sa ostalim centrima u Tokiju, Londonu, Dalasu, Sao Paulu i Torontu. Šef odeljka za blokčein IBM-a u Australiji i Novom Zelandu, Rupert Kolčester, izjavio je ZDNet-u da će drugi centar učiniti tehnologiju pristupačnijom.

Dodatno, sa osnivanjem fizičke infrastrukture, podaci korisnika neće morati da prelaze granice, i omogućiće bezbednost za regulisane aplikacije u državnoj upravi i finansijskim uslugama. Kolčester je izjavio, “korisnici koji uspostavljaju blokčein aplikacije su dostigli nivo zrelosti njihovih projekta koji zahtevaju da se podaci skladište u Australiji.”

Kolčester dodaje da je blokčein tehnologija široko primenjena i da je “poprilično aktivna” u svim industrijama Australije. On dalje govori, “održavam malo časova obrazovanja zadnjih dana, ali ima mnogo diskusija u kojima klijenti pokušavaju da shvate kako najbolje da primene tehnologiju na problemima koje njihove firme poseduju.”

U septembru prošle godine, vodeća australijska firma za nekretninu, Vicinity, otkrila je da će testirati blokčein rešenje za njihovu energetsku mrežu. Kroz partnerstvo sa australijskom kompanijom za tehnologiju energetike Power Ledger, testiranje je postalo deo investicije Vicinity-a u vrednosti od 75 miliona dolara za solarnu energiju unutar Castle Plaza - tržni centar koji se nalazi u Adelejdu, u Južnoj Australiji.

IBM aktivno proširuje svoju blokčein tehnologiju. 31. januara, IBM je završio blokčein testiranje u kojoj su isporučili 108.000 pomoranži iz Kine za Singapur. Tehnologija je navodno smanjila potrebnu papirologiju za samu pošiljku i troškove isporuke.

8. februara, IBM je najavio projekat koji će koristiti blokčein i internet stvari (IoT) kako bi se izborili protiv suše u američkoj državi Kalifornija. Dobavljač tehnologije senzora IBM-a, SweetSense, započeo je partnerstvo sa Univerzitetom Kolorada i neprofitnom organizacijom Freshwater Trust kako bi koristili blokčein i IoT za upravljanje i korišćenje podzemnih voda.

 

Pripremio: Marko Mihajlović