Glavni globalni tehnološki gigant IBM se prijavio za još jedan blokčein patent, koji je ovaj put imao za cilj da spreči gejmere “augmented reality” (AR) video igara od ulaska na neželjene lokacije. Američka kancelarija za patente (USPTO) objavila je najnoviji patentni dokumentaciju kompanije u četvrtak, 1. novembra.

U patentu, IBM, poznat i kao “Big Blue”, opisuje metod zasnovan na blokčeinu i sistem interakcije između AR-pokretnog mobilnog uređaja i lokacijske baze podataka kako bi se postavile i održale sigurne granice između AR objekata i fizičkih lokacija u stvarnom svetu. Prema dokumentu, distribuirani registar je postavljen da kontinuirano održava rastuću listu podataka zaštićenih od falsifikovanja i izmena.

Na osnovu blokčein baze podataka o lokacijama, AR-igra "primerna metoda" omogućava mobilnim uređajima da dobiju signal o tome da li je određena lokacija na AR nepoželjna. Štaviše, opisani sistem je u mogućnosti da modifikuje određene AR objekte koji su označeni kao nepoželjni, a takođe ih prikazuju na mobilnim uređajima.

U patentu, IBM pruža kratak opis povećane realnosti, navodeći da je takav oblik igara vezan za lokaciju koja je prekrivena slikama više igara, kao što su likovi, resursi ili lokacije unutar igre. Primenom novog patenta blokčeina, IBM može pružiti garanciju "poverenja" između lokacija u realnom svetu i lokacija AR igara.

International Business Machines Corporation ili IBM, jedan je od najvećih proizvođača patentnih tehnologija vezanih za blokčein u svetu u smislu broja primenjenih patenata. Nakon što je do 31. avgusta podneo ukupno 89  blokčein patenata, tehnološki gigant je zauzeo drugo mesto posle kineskog Alibabe sa 90 patentnih prijava.

Sredinom oktobra, Cointelegraph je objavio analizu posvećenu istoriji patenata blokčein IBM-a u mnogim industrijama, kao što su logistika, Internet stvari (IoT), blokčein hardver i drugi.

 

Pripremila: Majda Petrović