Evropska trgovinska blokčein platforma we.trade potvrđuje da je završila svoje prve direktne operacije trećeg jula, u koje su uključene dvadeset kompanija i pet velikih banaka.

Blokčein platforma, koja tvrdi da pruža "efikasniji i ekonomičniji način" za bankarsko i poslovno trgovanje širom sveta, koristi IBM blokčein platformu, podržanu od Hyperledger-ovog Fabric-a.

Deo raznih blokčein rešenja trenutno je pod procenom bankarskog sektora, gde se ubrajaju Deutsche banka, HSBC, KBC, Natixis, Nordea, Rabobank, Santander, Societe Generale i UniCredit banka kao osnivači.

Zajedno, prema navodima holandske Rabobanke, saradnja ukazuje na sposobnost banaka da "uvedu novine".

"Ovakvo trgovanje predstvalja sjajan primer tradicionalnih banaka koje uvode novine kako bi zadovoljile potrebe svojih klijenata koji žele da posluju preko we.trade-a", naveo je u saopštenju za javnost glavni menadžer banke za digitalnu transformaciju Bart Leur.

Trenutno, platforma je dostupna u 11 evropskih zemalja, dok planovi za širenjem platforme izgleda zavise od budućih zajmodavaca koji se budu priključili.

U međuvremenu, blokčein platforme sponzorisane od strane banaka postaju sve interesantiji prostori kako u Evropi tako i šire. Španski Santander je postao prvi koji je ponudio korisnicima blokčein poravnanja za građanstvo, koristeći ripl još u aprilu ove godine, dok novčane transakcije takođe predstavljaju osnov za veliki projekat između banaka iz Azije, uključujući i tehnologiju IBM-a.

Istovremeno, izgleda da drugi planovi ostaju za sada po strani, Rabobank ostaje nem na svoj projekat kripto novčanika "Raboit" od marta ove godine.

Kako je Cointelegraph izveštavao u junu, neki izvori strahuju da je bankarska potražnja za blokčein uslugama precenjena i da tehnologija zapravo ima manje da ponudi sektoru nego što mnogi pretpostavljaju.


 

Pripremio: Bojan Zečević