Tehnološki džin International Business Machines (IBM) je otvoren za rad sa Facebook-om na njegovom libra stejblkoinu, objavio je CNBC 23. septembra.

IBM-ov generalni direktor blokčein servisa, Džejson Keli, je rekao da ta kompanija želi da podstakne saradnju u prostoru, napominjući da je „blokčein timski sport“. Takođe je naglasio otvorenost firme za saradnje sa Facebook-om:

„Naši klijenti su spremni da sarađuju [sa Facebook-om] i mi smo spremni da sarađujemo sa svima njima na tome.“

Tokenizacija, a ne kriptovalute

IBM je stvorio sopstveni blokčein, za koji kompanija tvrdi da omogućava veću „transparentnost u svemu, od bankarstva do upravljanja lancima snabdevanja“.

Keli nije rekao da li je firma zainteresovana da se pridruži Libra asocijaciji; iako je priznao da ulazak Facebook-a u ovaj sektor pomaže da se poveća njegov legitimitet.

Ipak, distancirao se od kriptovaluta, fokusirajući se na tokenizaciju, što omogućava digitalizaciju bilo koje imovine, uključujući fiat valute ili akcije. Rekao je:

„Razgovaramo o libri, a ljudi kažu da je to samo još jedna kriptovaluta. [...] Ostavite kriptovalute po strani i razgovarajte o tokenizaciji, jer to je ono o čemu mi pričamo."

Kao što je Cointelegraph izvestio ranije danas, Facebook je preuzeo startap Servicefriend za potrebe korisničke službe za Calibra, digitalni novčanik za Facebook-ovu kriptovalutu libra.