IBM je potpisao ugovor sa australijskom vladom od pet milijardi australijskih dolara (740 miliona dolara) za korišćenje blokčeina i drugih novih tehnologija za poboljšanje sigurnosti podataka, izveštava Blumberg 5. jula.

U ugovoru, IBM će obezbediti tehnologiju poput blokčeina, automatizaciju i veštačku inteligenciju (AI) za australijske federalne uprave, uključujući odbranu i unutrašnje poslove.

IBM-ova dirktorka zadužena za Aziju-Pacifik, Herijet Grin, izjavila je za Blumberg da će novo partnerstvo građanima Komonvelta omogućiti pristup "najvećim svetskim tehnologijama" "u mnogim državnim agencijama".

Novo partnerstvo će katapultirati Australiju među "tri digitalne vlade u svetu", rekla je ona.

U svom intervjuu, Grin je ukazala na obezbeđivanje sigurnosti podataka za građane.

Grin smatra da je sporazum važan korak za Australiju, koji radi na "bezbednoj budućnosti" u različitim oblastima nadležnosti države, uključujući oporezivanje i kontrolu granice.

Samo danas, četvrta najveća berza za kriptovalute na svetu po dnevnom obimu trgovanja, Huobi, potvrdila je da je započela trgovinu na svojoj novoj australijskoj platformi, a novi generalni direktor Huobi Australije izjavio je da je berza "željna partnera sa rastućim brojem australijskih blokčein projekata tražeći listu na zrelom tržištu."

Budžetska agencija za digitalnu transformaciju (DTA) australijske vlade (2018-2019) je već izdvojila 530.000 dolara za istraživanje blokčeina, zahvaljujući specifičnom zahtevu premijera zemlje Malkolm Turnbula.

IBM sa svoje strane stalno širi svoje učešće u blokčeinu u raznim oblastima, a njegova blokčein platforma je uspešno korišćena ove nedelje kako bi omogućila prve operacije uživo u glavnoj trgovačkoj inicijativi koja uključuje dvadeset kompanija i pet velikih banaka.

 

Pripremio: Nikola Tasić