IBM studija: Centralne banke bi trebalo da izdaju digitalne valute

Većina anketiranih globalnih finansijskih institucija veruje da centralne banke treba da razviju svoje digitalne valute (CBDC), prema zajedničkoj studiji IBM Blockchain World Wire i zvaničnog Foruma monetarnih i finansijskih institucija (OMFIF) objavljenoj 25. oktobra.

Studija uključuje 21 centralnu banku koje su učestvovale u istraživanju OMFIF-a u periodu od jula do septembra 2017. godine. U izveštajima se navodi da učesnici nisu pronašli kompromis o tome da li vlade treba da izdaju svoje kriptovalute, kao i da su podeljene oko srodnih procesa upravljanja i pristupa tim CBDC-ima, navodi The Next Web.

76% ispitanika navodno je izrazilo nesigurnost u pogledu efikasnosti raspoređivanja tehnologije distribuiranog registra (DLT), dok je većina anketiranih finansijskih institucija rekla da veruju da centralne banke treba da izdaju sopstvene digitalne valute.

Ipak, 38% finansijskih institucija u studiji aktivno istražuje i ispituje CBDC, dok je ostalih 62% prijavljeno kao potpuno neaktivno u ovoj oblasti.

Pored pružanja statistike o mišljenjima prema digitalnim valutama koje izdaju centralne banke od strane globalnih finansijskih institucija, izveštaj takođe uključuje niz pristupa za uspostavljanje CBDC-a, kao i pružanje smernica institucijama o tome kako rešiti povezane izazove.

23. oktobra, viši izvršni direktor britanske HSBC banke Kreg Remzi tvrdio je da i CBDC i blokčein operacije predstavljaju "veliki izazov" postojećim sistemima bruto poravnanja u realnom vremenu (RTGS).

Zamenik guvernera Banke Japana (BOJ) Masajoši Amamija prošle nedelje tvrdio je da CBDC verovatno neće poboljšati postojeće monetarne sisteme, pošto kontrola ekonomije putem CBDC-a radi samo ako centralne banke eliminišu fiat novac iz finansijskog sistema.

 

Pripremila: Majda Petrović