Većina anketiranih globalnih finansijskih institucija veruje da centralne banke treba da razviju svoje digitalne valute (CBDC), prema zajedničkoj studiji IBM Blockchain World Wire i zvaničnog Foruma monetarnih i finansijskih institucija (OMFIF) objavljenoj 25. oktobra.

Studija uključuje 21 centralnu banku koje su učestvovale u istraživanju OMFIF-a u periodu od jula do septembra 2017. godine. U izveštajima se navodi da učesnici nisu pronašli kompromis o tome da li vlade treba da izdaju svoje kriptovalute, kao i da su podeljene oko srodnih procesa upravljanja i pristupa tim CBDC-ima, navodi The Next Web.

76% ispitanika navodno je izrazilo nesigurnost u pogledu efikasnosti raspoređivanja tehnologije distribuiranog registra (DLT), dok je većina anketiranih finansijskih institucija rekla da veruju da centralne banke treba da izdaju sopstvene digitalne valute.

Ipak, 38% finansijskih institucija u studiji aktivno istražuje i ispituje CBDC, dok je ostalih 62% prijavljeno kao potpuno neaktivno u ovoj oblasti.

Pored pružanja statistike o mišljenjima prema digitalnim valutama koje izdaju centralne banke od strane globalnih finansijskih institucija, izveštaj takođe uključuje niz pristupa za uspostavljanje CBDC-a, kao i pružanje smernica institucijama o tome kako rešiti povezane izazove.

23. oktobra, viši izvršni direktor britanske HSBC banke Kreg Remzi tvrdio je da i CBDC i blokčein operacije predstavljaju "veliki izazov" postojećim sistemima bruto poravnanja u realnom vremenu (RTGS).

Zamenik guvernera Banke Japana (BOJ) Masajoši Amamija prošle nedelje tvrdio je da CBDC verovatno neće poboljšati postojeće monetarne sisteme, pošto kontrola ekonomije putem CBDC-a radi samo ako centralne banke eliminišu fiat novac iz finansijskog sistema.

 

Pripremila: Majda Petrović