Američka multinacionalna IT kompanija IBM planira da koristiti blokčein kao pomoć naučnim istraživanjima i obezbedi evidenciju o svojim rezultatima, prema novom zahtevu koji je podnet američkoj Kancelariji za patente i žigove 8. novembra.

IBM, koji je prvi put podneo koncept u decebmru prošle godine, navodi da predviđa "integrisanje blokčeina i prikupljanje i analizu podataka za otvorena naučna istraživanja".

Ova aplikacija je poslednja u stalno rastućoj količini patenata koje je tražila korporacija u blokčein sektoru, najnovija implementacija je od prošle nedelje koja cilja igrice sa proširenom realnosti.

Sada, sve više tehnički deo govori o onome što opisuje kao nedostatak platformi koje nude "neophodne kontrole i mehanizme" za očuvanje naučnih otkrića.

"Trenutno postoje ograničene platforme koje omogućuju deljenje informacija o naučnim istraživanjima i pokazuju transparentne korake prikupljanja podataka i analize", navodi se u prijavi patenta, dodajući:

"Platformama koje postoje, nedostaju potrebne kontrole i mehanizmi za omogućavanje pouzdanih podataka, pošto postoji nekoliko opcija za osiguranje da će podaci biti otporni na modifikacije."

U širem smislu, naučni sektor ima višestruke koristi od nadolazeće tehnologije.

Postoje razni pokušaji koji su već usmereni na neke aspekte ove oblasti, Cointelegraph je ranije ove godine izveštavao o industrijskim specifičnim blokčein alatima za podatke o farmaceutskim i genetskim istraživanjima.

 

Pripremio: Nikola Mosurović