Blokčein fokus grupa Initiative for CryptoCurrencies & Contracts (IC3) je dobila svog prvog finansijskog člana - Fidelity Investments sa sedištem u Bostonu.

IC3, kojeg sačinjavaju Univerzitet Kornel, Univerzitet Kalifornije na Berkliju, Univerzitet Ilinojisa na Urbana-Šampanju, Technion, IBM i Intel, ima za cilj da omogući ‘nasleđu kompjuterskih nauka’ da sprovede ispitivanje kako Blokčein tehnologija može da se iskoristi u poslovanju.

“Ono što IC3 donosi je nasleđe akademskih kompjuterskih nauka koje nam može pomoći da istražimo kako se ova tehnologija može promeniti,” rekao je Hedli Štern, potpredsednik u Fidelity Labs, za Rojters.

Posebno su zainteresovani za sporazum o repo transakcijama, dodaje se u publikaciji.

Blokčein fokus grupe koje postoje su R3 Konzocijum (R3 CEV) i Enterprise Ethereum Alijansa.

Dok je Alijansa izričito fokusirana na Itirijumove decentralizovane alate, R3 je, u poslednje vreme, zauzeo stav koji je manje orjentisan ka Blokčeinu. Sada isključivo koristi termin ‘distribuirani registar’ misleći na privatni Blokčein za banke i druge finansijske institucije, čak je rečeno da Blokčein nije potreban za njihov najvažniji proizvod - Corda.

Govoreći o ciljevima IC3-ja, zamenik direktora Emin Gun Sirer, bio je jasan o temi decentralizacije:

“Očekivani rezultati našeg rada uključuju novi Blokčein i tehnologije za pametne ugovore koje su sigurne, postepeno rasporedive i efikasne u zadovoljenju potreba industrije.