Bakkt platforma Interkontinentalne berze (ICE) zvanično je potvrdila da uskoro pokreće bitkoin (BTC) fjučers ugovore podmirene gotovinom.

U saopštenju za novinare objavljenom 22. novembra, ICE  (operator 23 vodeće globalne berze, uključujući Njujoršku berzu) je otkrio da će ugovor biti prijavljen na ICE Futures Singapur od 9. decembra.

Promene pravila su otvorene za pregled do 29. novembra

Tokom konferencije Invest: NYC ranije ovog meseca, Bakkt-ov Adam Vajt je prvi javno otkrio da je Bakkt imao uvida u opciju koja se isplaćuje u gotovini.

Današnja najava formalno potvrđuje detalje koji su procurili iz insajderskih izvora, tačnije da će ugovor odobriti ICE Clear Singapur i da je zapečatio odobrenje od de facto centralne banke i finansijskog regulatora grada-države, Monetarne uprave Singapura.

Kao što ICE naglašava, novi Bakkt mesečni bitkoin fjučers ugovori koji se isplaćuju u gotovini biće izmireni na osnovu podataka postojećeg fizički isporučenog Bakkt bitkoin (USD) mesečnog fjučers ugovora - pionirski proizvod koji je prvi dao fjučers trgovcima direktnu izloženost osnovnoj kriptovaluti.

ICE Singapur objavio je detalje o specifikacijama ugovora i predložio izmene pravila i pozvao strane da podnesu komentare na njih do 29. novembra.

Kripto tviter podeljen

Dok je Bakkt-ov fizički dostavljen ugovor skoro jednoglasno pozdravila kripto zajednica i industrija kao prekretnicu, odgovori na retvit Adama Vajta o potvrdi ICE-a bili su više dvosmisleni.

Bitkoin fjučersi isplaćeni u gotovini - koji se trguju od decembra 2017. (CME i CBOE) uporno izazivaju sumnju, uz neke tvrdnje da je cena bitkoina ranjiva na manipulacije pre poravnanja ugovora.