Islanđanin koji je navodno ukrao bitkoin majning hardver vredan 2 miliona dolara obećao je da će se vratiti kući, prenose lokalni mediji 20. aprila.

Kao što je objavljeno 18. aprila, Stefanson je pobegao iz zatvora Sogni i prebegao sa Islanda u Stokholm, Švedsku. Navodno je upotrebio pasoš drugog čoveka kad se ukrcao na let na međunarodnom aerodromu u Keflaviku.

U saopštenju od 20. aprila, Stefanson je rekao da je "legalno pušten" da putuje kad je ušao u avion do Stokholma.

Nakon što je bio u policijskom pritvoru od hapšenja u februaru, Stefanson je rekao da ima pravo da putuje jer je presuda istekla 16. aprila i sudija je tražio 24 sata da je obnovi.

Prema izjavi, begunac je bio "pod pretnjom da će ga policija uhapsiti ako napusti zatvor bez ikakvog obrazloženja".

"Bio sam prisiljen da potpišem papir u kome kažem da sam slobodan, ali ako bih mogao ostao bih u zatvoru dok se ne odobri produženje pritvora", tvrdi on.

Lokalni mediji Stefansonovu krađu smatraju "jednom od najvećih kriminalnih slučajeva u istoriji Islanda".

Uprkos navodnoj ponudi za nastavak života u inostranstvu i uprkos međunarodnoj poternici, Stefanson je rekao da bi se "radije" vratio kući u Island i da će "uskoro biti tamo".

On je novinarima rekao da će osporiti njegov dvoipomesečni pritvor pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Kao što je Cointelegraph objavio ranije, navodni zločin uključio je razne uređaje koji su opljačkani iz islandskih centara za podatke uključenih u operacije rudarenja kriptovaluta između decembra 2017. i januara 2018.

 

Pripremio: Nenad Ćurčić