Islanđanin je dobio kaznu zatvora u trajanju od četiri ipo godine zbog krađe opreme za rudarenje bitkoina, prema lokalnim vestima na engleskom jeziku Iceland Monitor od 17. januara.

Sindri ror Stefanson, koji se u aprilu 2018. ukrcao na let za Stokholm iz Rejkjavika sa ukradenim pasošem, nešto kasnije je uhapšen u Amsterdamu i vraćen kući. Stefanson je tvrdio da je legalno krenuo za Švedsku.

Na sudu je Stefanson, zajedno sa šest saučesnika, dobio dugu zatvorsku kaznu.

Postupak se odnosio na krađu opreme za rudarenje bitkoina, koja je navodno vredela 2 miliona dolara i još dva pokušaja pljačke koji su se dogodili u decembru 2017. i januaru 2018. godine.

Cilj je bila nordijska IT kompanija Advania, kojoj će svih sedam optuženih sada platiti odštetu od 33 miliona islandskih kruna (oko 273.000 dolara).

Od cele grupe Stefanson je dobio najdužu zatvorsku kaznu, koja dolazi nakon što je tvrdio da mu je zakonski dozvoljeno da se ukrca na let za Švedsku u vreme kada je pobegao iz zatvora u Sogniju.

Nakon što je nalog za pritvor istekao, sudija je imao 24-sata da ga obnovi, ali je u međuvremenu Stefanson rekao da je bio slobodan za putovanje.

"Bio sam prisiljen da potpišem papir u kojem sam naveo da sam slobodan, ali kad bih mogao, ostao bih u zatvorskoj sobi dok ne bude odobreno produženje pritvora", dodao je u izjavi koja se naknadno pojavila u lokalnim medijima Freteblaj.

U septembru prošle godine, industrijski insajderi su objavili da islandske kompanije planiraju da napuste rudarsku industriju i da pređu u "poslovanja sa blokčeinom".

 

Pripremio: Nikola Mosurović