Glavna tema vezana za kriptovalute u 2018. godini je razvoj regulatornih okvira širom sveta.

Od Južne Koreje, preko Rusije, do SAD-a, vlade i regulatorna tela za finansije su zajedno vredno radili na stvaranju novih okvira koji nastoje da smire kontinuirano turbulentno tržiše kriptovaluta, kao i tržište ICO projekata.

U Americi, Komisija za hartije od vrednosti (SEC) i Komisija za trgovanje robnim fjučersima (CFTC) su nešto poput otkrovenja za svet kriptovaluta, nakon ozbiljnog pada na tržištu koji se dogodio u januaru 2018.

Bitkoin i skoro svi drugi altkoini doživeli su oštar pad sa decembarskih visina usred širenja dezinformacija i nesigurnosti širom sveta. U američkom okruženju, saslušanje SEC-a i CFTC-a u februaru omogućilo je produžetak životnog veka kriptovaluta i ICO projekata, uz obećanje da će stvoriti regulatorne okvire koji će negovati ovo tržište koje je u razvoju.

Osamdesetogodišnja regulativa nije primenljiva

Dok SEC i CFTC aktivno gledaju da usvoje kriptovalute i ICO projekte, postoji jedan problem koji iskrsava.

Propisi kojima se reglišu hartije od vrednosti u Americi postoje već dugo vremena, a mnoge od ovih akcija i obveznica se primenjuju na znatno različitim poslovima. Ovde stvari postaju blago zamršene.

Propisi SEC-a su određeni Zakonom o hartijama od vrednosti iz 1933. godine, kako je, u svom svedočenju u februaru, naveo predsedavajući SEC-a, Džej Klejton, tako da se radi prema okvirima koji su ustanovljeni pre više od 80 godina.

Mnogi ICO projekti imaju znatno različite poslovne planove i rešenja, koristeći tehnologiju distribuiranog registra. Dok se tokeni, koje koriste za pokretanje platformi i poslova, mogu klasifikovati kao hartije od vrednosti prema važećim zakonima - pošteno je reći da su potrebne nove, jasne regulative koje uzimaju u obzir različite poslovne planove.

Američki advokat korporacije Din Štajnbek, rekao je za Cointelegraph, da regulative za hartije od vrednosti treba da budu prerađene kako bi pružile jedinstvene smernice za ICO projekte.

“Mislim da u Zakon o hartijama od vrednosti iz 1933. treba uneti izmene, kako bi se pravilno prilagodio prodaji tokena i razjasnio kada ih treba smatrati hartijama od vrednosti. Tržištu je ovo potrebno zbog toga što regulatorna neizvesnost parališe mnogo projekata.”

Štajnbek u nastavku dodaje da nije potrebno da se Zakon zameni ili eliminiše, jer i dalje ispunjava svoju primarnu ulogu koja osigurava da investitori donose jasne odluke o investiranju zasnovane na pouzdanim informacijama.

Štaviše, Štajnbek veruje da u 2018. treba da se pojave ovi regulatori sa smernicama specifičnim za ovaj sektor ili propisima koji će sektoru udahnuti novi život. Postoje značajna pitanja koja će istaći ICO projekte i njihove različite poslovne modele, kao što ih je Štajnbek postavio:

“Koji tokeni se smatraju hartijama od vrednosti? Koji tokeni se smatraju robom sa dodatom vrednošću? Kada ICO projekat treba da bude registrovan? Postoji toliko mnogo pitanja na koje treba odgovoriti, čak i iz osnovne perspektive definisanja.”

S obzirom na kratko vreme u kom su se kriptovalute i ICO projekti probili na scenu, SEC je dobro učinio što je počeo da radi na smernicama za najsavremeniji sektor.

SEC nije slep za ovu činjenicu - i možda je jedno od Klejtonovih razmišljanja važno pomenuti. Regulatori traže od kompanija koje planiraju ICO projekte da marljivo izvrše svoje dužnosti ili da se suoče sa posledicama kršenja zakona, koliko god oni bili zastareli:

“Poruka Komisije “emiterima” i profesionalcima na tržištu, u ovom domenu, bila je jasna: oni koji budu koristili tehnologiju distribuiranog registra za prikupljanje kapitala ili za angažovanje u transakcijama sa hartijama od vrednosti moraju da preduzmu odgovarajuće mere kako bi osigurali usaglašenost sa saveznim zakonima o hartijama od vrednosti.”

ICO projekti treba pažljivo da razmotre karakteristike svojih tokena - koje sveukupno mogu da spadaju u različite kategorije.

Slučaj ICO projekata

Prošla 2017. bila je prelomna godina za kriptovalute u celini, ali je naročito veliki uspeh bitkoina i itirijuma izazvao pojavu brojnih ICO projekata. Mnogo programera sa nedovršenim idejama zasnovanih na blokčeinu pokrenuli su sajtove i aktivno sakupljali fondove za finansiranje preko ICO projekata.

Kao što je svima poznato, mnogi ICO projekti su stvarno pokrenuti, sa zvučnim i progresivnim rešenjima podržanim blokčein tehnologijom, krčeći put novim inovacijama u okviru ovog prostora.

Nažalost, u to je bilo upleteno mnogo prevara. Neki osnivači ICO projekata jednostavno su pobegli sa sakupljenim fondovima za tokene, dok su drugi, kao što je sada ozloglašena ponzi šema Bitconnect, uspešno pokrenuli, ali su završili neslavno, što je dovelo do sudskih postupaka.

Mora se reći da je i Bitconnect primio nalog za obustavu rada od strane komesara zaduženog za hartije od vrednosti u Teksasu, nekoliko meseci pre zatvaranja.

Ovakvi slučajevi doveli su do toga da SEC i CFTC zauzmu čvršći stav prema ICO projektima.

Ovi organi su zabrinuti za prirodu ICO tokena, koje efektno smatraju za hartije od vrednosti - kao i svaku akciju ili obveznicu kojom se javno trguje. Većina ICO projekata nude tokene u zamenu za fiat valutu, sa investitorima koji se nadaju da će im uloženo biti bogato vraćeno, koje god blokčein usluge da razvijaju.

Prema brojevima

Prema Klejtonu, preko 4 milijarde dolara su ICO projekti sakupili, samo u Americi. Prema podacima iz internet statistike o ICO projektima na sajtu Coinschedule, 210 ICO projekata je uspešno pokrenuto u 2017. godini, dok su od početka 2018. pokrenuta 86 ICO projekta.

 

Cryptocurrency ICO Stats 2018

Image source: Coinschedule

Cryptocurrency ICO Stats 2017

Image source: Coinschedule

S obzirom da je do marta 2018. pokrenut 81 ICO projekat i ako se tim tempom nastavi do kraja godine, mogli bismo premašiti prošlogodišnji broj ICO projekata.

Imajući to u vidu, sve nove smernice, koje će SEC i CFTC obezbediti, imaće snažne efekte na ICO projekte i poverenje investitora.
 

Pripremila: Kristina Ristin